Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Serowy koszyczek [PRZEPIS]

(lb)
MSM Mońki
Jeśli chcesz dla ukochanej osoby przygotować coś niezwykłego, to świetnym pomysłem jest serowy koszyk pełen jadalnych kwiatów. Do ich przygotowania nie są potrzebne duże kulinarne umiejętności. Najbardziej odpowiednim serem do stworzenia koszyczków będzie ser Podlaski MSM Mońki.

Zanim zetrzemy ser, włóżmy go do lodówki. Koszyczki wypełnijmy lekką sałatką i udekorujmy fiołkami, stokrotkami lub bratkami ogrodowymi. Można też dodać szczypiorku czy lubczyku.

Uwaga! Nie zbierajmy kwiatów na terenach, które mogły być zanieczyszczone, nie kupujmy ich też w kwiaciarni. Najlepiej kupić kwiaty przeznaczone do spożycia albo samemu zasiać w ogródku lub doniczce.


Składniki:
250 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki, garść roszponki, garść rukoli, 80 g łososia wędzonego, łyżka soku z cytryny, garść różnego rodzaju jadalnych kwiatów, sól, pieprz.

Przygotowanie: ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować szklaneczkę o średnicy ok. 4 cm i ustawić ją do góry dnem. Na rozgrzaną patelnię wsypać cienką warstwę sera i delikatnie uformować mały placuszek. Gdy ser się roztopi i stworzy zwarty placek, delikatnie zdjąć go za pomocą łopatki i przenieść na szklaneczkę nieprzypieczoną stroną od dołu. Kiedy ser będzie jeszcze miękki, uformować z niego koszyczek, zaginając brzegi placka lekko pod spód. Gdy koszyczek stwardnieje, delikatnie zdjąć go ze szklanki. Ułożyć w nim rukolę i roszponkę. Łososia pokroić w paseczki i skropić sokiem z cytryny, dodać do koszyczków. Całość przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu koszyczków ułożyć jadalne kwiaty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany