Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zielone warzywa w smacznej odsłonie

(lb)
Okres wakacyjny to idealny czas, aby uzupełnić dietę o jak największą ilość warzyw. Surowe, w sałatce czy grillowane – sposobów na ich przyrządzenie są tysiące.

Bakłażany faszerowane mięsem z sosem czosnkowo-ziołowym
Składniki: dwa średnie bakłażany,
500 g mięsa mielonego,
2 średnie cebule,
świeża papryka,
4 ząbki czosnku,
1/2 pęczka natki pietruszki,
dwa pomidory,
sól,
pieprz do smaku,
200 g żółtego sera,
sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak.

Wykonanie: bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę i paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45 – 50 minut. Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak.

Pizza z brokułami i sosem czosnkowym
Ciasto: kilogram mąki,
30 g drożdży,
0,6 l letniej wody,
100 ml olej rzepakowy,
szczypta cukru,
łyżeczka soli.
Sos pomidorowy: 300 ml pomidorów krojonych pelati,
łyżeczka oregano, łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Składniki na pizzę: 200 g sera żółty typu gouda, 100 g sera mozarella, 100 g sera pleśniowego typu rokpol, 150 g szynki wędzonej parzonej, 300 g brokułów świeżych lub mrożonych, oregano, sos czosnkowy Tarsmak.
Wykonanie: mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i także wymieszać. Wlać roztwór do miski z mąką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Odstawić na kolejne 10 minut, ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placki wielkości blaszek, podsypując mąką. Placki posmarować sosem pomidorowym, następnie rozłożyć starkowany ser żółty, pokrojoną w plasterki mozarellę i pokruszony rokpol. Na sery ułożyć plasterki szynki i brokuły ugotowane na półtwardo. Tak przygotowaną pizzę posypać oregano i upiec w temp. 280 – 330 st. C. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym Tarsmak.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany