Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prawdy i mity o sokach. Jakie soki pić?

ei24
Rozmawiamy z dr Katarzyną Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia.

– Na sklepowych półkach stoją soki w kartonach wyprodukowane z koncentratów. Czy to jeszcze są soki, czy tylko napoje?
– Sok to w pełni naturalny produkt, który powstaje ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych warzyw lub owoców. Do soków zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników, aromatów innych niż otrzymywanych z owoców i warzyw, z których te soki są wyprodukowane. Nie wolno również dodawać żadnych cukrów. Nie należy soku mylić z innymi produktami do picia, co niestety często się zdarza.

– Czy to prawda, że soki tuczą?
– To nie jest prawdą. Do soków, jak już wspomniałam, owocowych, pomidorowych oraz w 100 proc. warzywnych nie wolno dodawać cukru. Jeżeli więc na etykiecie w wartości odżywczej jest napisane, że soki te zawierają cukier, to należy mieć świadomość, że jest to ten sam cukier, który znajdował się w owocu lub warzywie, z którego dany sok został wykonany. Producent złamałby prawo, gdyby do takiego soku dodał inny cukier. Niewielkie ilości cukru mogą być natomiast dodane do soków warzywnych i owocowo-warzywnych. To rozwiązanie stosuje się z uwagi na smak tych produktów, które często są doprawiane (również np. pieprzem czy ziołami), dzięki czemu stają się smaczne.

– Czy soki pasteryzowane nadal są wartościowym produktem?
– W żaden sposób proces ten nie wpływa na znaczące obniżenie wartości odżywczej soków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany