Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nabiał dobry na upał. Kefir, jogurt, maślanka - jak znalazł w gorące dni

(jed)
Jarosłąw Ziarek
Temperatura tego lata rozpieszcza tylko tych, którzy uwielbiają pustynne klimaty. Ci, którzy wolą klimat umiarkowany, szukają ochłody za wszelką cenę. Nie zawsze jednak da się uciec przed palącymi promieniami słońca. Są jednak sposoby, żeby sobie nieco ulżyć. Jednym z nich jest dieta.

Upały w Łodzi. Miejska szkoła przetrwania

Nie bez powodu w tradycji kulinarnej naszego kraju są zimne zupy owocowe i chłodniki na bazie ogórków (zielonych i kiszonych) oraz buraków. Wszystkie doskonale chłodzą. Nie tylko dlatego, że ich bazę stanowią orzeźwiające warzywa i owoce, ale dlatego, że dodaje się do nich jogurt, śmietanę (tę najlepiej wyeliminować z diety, ale niektórzy lubią jej smak), kefir, zsiadłe mleko. Sfermentowane produkty nabiałowe schładzają organizm od środka. Nawet w kulturach Dalekiego Wschodu mają opinię wychładzających. I tam również podawane są w upalne dni jako sposób na schłodzenie organizmu.

Noc Perseidów w parku Źródliska. Obserwacja rozpocznie się o godz. 21.30

Plaga sinic w Bałtyku. Kąpiel grozi wysypką, zaczerwienieniem skóry, a nawet uszkodzeniem wątroby [x-news]:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany