Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uwaga! Coraz droższe warzywa! Wszystko przez upał!

(mr)
Pełnia lata i sezonu na warzywa i owoce, a ich ceny wysokie jak wczesną wiosną! – łapią się za głowy klienci łódzkich sklepów i targowisk.

– W ostatnią sobotę pęczek włoszczyzny kosztował 3 zł, a teraz jest już po 3,50 zł. Obawiam się, że i inne ceny pójdą w górę – mówi Janusz Szlęzak, który ma stragan na łódzkim Górniaku.

Za kilogram fasolki trzeba zapłacić 7 – 8 zł, podczas gdy o tej porze roku była zazwyczaj po 5 zł/kg. Kapusta, kalafior czy brokuł kosztują 3 zł, a w sezonie cena powinna wynosić 2 zł. Za ziemniaki płaci się latem 80 gr/kg, teraz są po złotówce. Bardzo drogi jest bób – 9 zł/kg, a jego cena spadła dopiero niedawno z 10 zł/kg. W poprzednich latach kosztował nie więcej niż 5 zł/kg. Kilogram pomidorów wycenia się na 3 – 3,50 zł, ogórków na 2 – 3 zł, czyli o złotówkę więcej niż np. rok temu.

Tak wysokich cen sezonowych warzyw i owoców nie było od lat. Ale i taka susza – długotrwała i wciąż pogłębiająca się – nie przychodzi co roku.

– Nawet te uprawy, które się nawadnia, też wysychają. W tak wysokich temperaturach woda bardzo szybko paruje. Jest tragicznie – ocenia profesor Franciszek Adamicki z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach

Martwi się szczególnie o cebulę – za szybko rośnie, zasycha albo jest przerośnięta. Plony mogą być niższe, jakość też pozostawi wiele do życzenia. Teraz kilogram kosztuje 3 – 3,50 zł, a zwykle jest po 2 zł.

– Niestety, ceny mogą jeszcze wzrosnąć, bo z powodu suszy zbiory warzyw zapowiadają się niższe niż w poprzednich sezonach. Jedyna nadzieja to zmiana pogody i intensywne deszcze. Gdyby spadły, późniejsze warzywa, takie jak marchew, pietruszka, seler, buraki ćwikłowe, kapusta czy kapusta pekińska, nadrobiłyby zaległości we wzroście.

Owoce to też spory wydatek – na kilogram śliwek czy gruszek trzeba wydać 3 zł (rok temu były po 2 – 2,50 zł/kg), borówek amerykańskich 14 – 15 zł (10 – 12 zł/kg), na maliny 6 – 7 zł za pudełko (4,50 – 5 zł).

– Najgorzej wypadają jabłka. O ile nic się nie zmieni, to owoce zapowiadają się słabo wyrośnięte, gorszej jakości i będzie ich mniej, a ceny mogą wzrosnąć nawet o 20, 30 procent – mówi Grzegorz Klimek, ekspert do spraw sadownictwa.

Rabarbar -przepisy, przetwory, dania z rabarbaru

ZOBACZ TEŻ FILM Dietetyk: W wysokich temperaturach na jedzeniu szybko namnażają się pasożyty i bakterie (AUTOR TVN24/x-news)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany