ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Warsztaty szkoły dobrego żywienia w Łodzi. Potrawy z jajem...

(mj)

2013-03-27 16:56

2 Komentarze
Dodaj komentarz

Warsztaty szkoły dobrego żywienia w Łodzi. Potrawy z jajem przygotowane przez dzieci [zdjęcia]

(mj)

2013-03-27 16:56

Sadzone jajeczka przepiórcze z salsą pomidorową i razowym pieczywem, sałatka z jaj z wędzoną rybą, kolendrą i natką pietruszki, domowy majonez - przed takim kulinarnym wyzwaniem stanęły wczoraj pierwszaki ze Szkoły Podstawowej nr 65, które wzięły udział w warsztatach z jajem w roli głównej w Pałacu Poznańskiego promujących zdrowe i smaczne jedzenie.
1/6
Warsztaty szkoły dobrego żywienia w Łodzi. Potrawy z jajem przygotowane przez dzieci [zdjęcia]

Pierwszaki smażyły jajeczka przepiórcze.

(© Maciej Stanik)

  • Młodzi kucharze z zaangażowaniem kroili, siekali, mieszali...
  • Samodzielnie przygotowany posiłek dzieci jadły z wielkim apetytem.


Kampania fundacji Szkoła na Widelcu i Banku Ochrony Środowiska wystartowała w Łodzi, a obejmie 10 polskich miast.
- Majonez robię po raz pierwszy w życiu - mówi Kasia z kl. Ib.
- A ja pierwszy raz smażyłem jajko przepiórki i jeszcze nigdy takiego nie jadłem - przyznaje jej kolega Bartek. - Trudno było je rozbić, takie malutkie.

Dzieci wspaniale sobie poradziły z przygotowaniem dań, a potem jeszcze lepiej z ich zjedzeniem.
Było pysznie!
- Uczniowie spędzają dużo czasu w szkole, a do nauki i wysiłku fizycznego potrzebują energii - podkreśla Barbara Lewicka - Kłoszewska, wiceprezes zarządu BOŚ. - Zapewnią im ją węglowodany złożone, czyli np. ciemne pieczywo z ziarnem, z wędliną- sałatą, sezonowymi warzywami. Gdy zamiast tego zjedzą ciastko za chwilę znów są głodne. Powinny też jeść owoce i pić dużo wody mineralnej, a nie napojów kolorowych. Na obiad powinny dostać ryż nie biały a brązowy, brązowy makaron, mięso nie smażone a pieczone oraz świeżą surówkę.

- Problemem w szkołach jest właśnie marne jedzenie w stołówkach, marne w sklepikach i marna świadomość na temat dobrego odżywiania - uważa Grzegorz Łapanowski, znany kucharz, prezes Szkoły na Widelcu. - Dlatego potrzebna jest edukacja kulinarna, wprowadzająca w życie dobrą dietę oraz właśnie warsztaty pokazujące jak szybko przygotować zdrowy posiłek.

Wczoraj takie warsztaty poprowadził w łódzkim "Gastronomiku" (ZSG przy ul. Sienkiewicza) dla pracowników kuchni i firm cateringowych, przygotowujących posiłki dla dzieci w szkołach. Do bicia na alarm w kwestii odżywiania skłoniły organizatorów akcji przerażające wyniki badań: 19 procent łódzkich dzieci w wieku 7-18 lat cierpi na nadwagę i otyłość, które prowadzą do wielu chorób. To wynik złych nawyków żywieniowych - jedzenia zbyt tłustego, słonego i słodkiego. Projekt zakłada realną zmianę jadłospisu szkolnych stołówek i oferty sklepików.
Reklama

Komentarze

(2)
Sortuj komentarze: zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

+12 / -13

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

marianek (gość)  •

ja jadłem , smaczne

odpowiedzi (0)

skomentuj

+8 / -9

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

smacznego (gość)  •

Połowa Polski mogła zaopatrywać się w mięso pochodzące z ubojni spod Rawy Mazowieckiej należącej do Piotra M. I być może nie jest to jedyna ubojnia, która przerabia padlinę. Zakłady mięsne, wędliniarskie i małe przetwórnie mogły z mięsa chorych czy nawet padłych zwierząt produkować popularne wędliny, takie jak szynka parzona, kiełbasy czy pasztety. Technolog żywności zdradza w Fakcie kulisy tego ohydnego procederu. Jego rozmiary budzą przerażenie!

odpowiedzi (0)

skomentuj
Reklama
Reklama