18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warsztaty szkoły dobrego żywienia w Łodzi. Potrawy z jajem przygotowane przez dzieci [zdjęcia]

(mj)
Pierwszaki smażyły jajeczka przepiórcze.
Pierwszaki smażyły jajeczka przepiórcze. Maciej Stanik
Sadzone jajeczka przepiórcze z salsą pomidorową i razowym pieczywem, sałatka z jaj z wędzoną rybą, kolendrą i natką pietruszki, domowy majonez - przed takim kulinarnym wyzwaniem stanęły wczoraj pierwszaki ze Szkoły Podstawowej nr 65, które wzięły udział w warsztatach z jajem w roli głównej w Pałacu Poznańskiego promujących zdrowe i smaczne jedzenie.

Kampania fundacji Szkoła na Widelcu i Banku Ochrony Środowiska wystartowała w Łodzi, a obejmie 10 polskich miast.
- Majonez robię po raz pierwszy w życiu - mówi Kasia z kl. Ib.
- A ja pierwszy raz smażyłem jajko przepiórki i jeszcze nigdy takiego nie jadłem - przyznaje jej kolega Bartek. - Trudno było je rozbić, takie malutkie.

Dzieci wspaniale sobie poradziły z przygotowaniem dań, a potem jeszcze lepiej z ich zjedzeniem. Było pysznie!
- Uczniowie spędzają dużo czasu w szkole, a do nauki i wysiłku fizycznego potrzebują energii - podkreśla Barbara Lewicka - Kłoszewska, wiceprezes zarządu BOŚ. - Zapewnią im ją węglowodany złożone, czyli np. ciemne pieczywo z ziarnem, z wędliną- sałatą, sezonowymi warzywami. Gdy zamiast tego zjedzą ciastko za chwilę znów są głodne. Powinny też jeść owoce i pić dużo wody mineralnej, a nie napojów kolorowych. Na obiad powinny dostać ryż nie biały a brązowy, brązowy makaron, mięso nie smażone a pieczone oraz świeżą surówkę.

- Problemem w szkołach jest właśnie marne jedzenie w stołówkach, marne w sklepikach i marna świadomość na temat dobrego odżywiania - uważa Grzegorz Łapanowski, znany kucharz, prezes Szkoły na Widelcu. - Dlatego potrzebna jest edukacja kulinarna, wprowadzająca w życie dobrą dietę oraz właśnie warsztaty pokazujące jak szybko przygotować zdrowy posiłek.

Wczoraj takie warsztaty poprowadził w łódzkim "Gastronomiku" (ZSG przy ul. Sienkiewicza) dla pracowników kuchni i firm cateringowych, przygotowujących posiłki dla dzieci w szkołach. Do bicia na alarm w kwestii odżywiania skłoniły organizatorów akcji przerażające wyniki badań: 19 procent łódzkich dzieci w wieku 7-18 lat cierpi na nadwagę i otyłość, które prowadzą do wielu chorób. To wynik złych nawyków żywieniowych - jedzenia zbyt tłustego, słonego i słodkiego. Projekt zakłada realną zmianę jadłospisu szkolnych stołówek i oferty sklepików.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Warsztaty szkoły dobrego żywienia w Łodzi. Potrawy z jajem przygotowane przez dzieci [zdjęcia] - Express Ilustrowany

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany