- Hodowca, od którego kupowałam jaja, stwierdził, że to skutek przedłużającej się zimy. Kaczki, perliczki i gęsi są ospałe, nie wychodzą z kurników na mróz. O tej porze było już zazwyczaj ciepło, jaj nie brakowało - mówi Maria Trembasiewicz, która w swoim sklepie z ekologiczną żywnością oferowała jaja inne niż kurze.
Nigdy nie były sprzedawane na masową skalę, pochodziły z małych przydomowych hodowli. Jaja kacze i perlicze doceniają gospodynie, bo ich żółtka o intensywnej barwie nadają domowym wypiekom ładny żółty kolor. Z kolei gęsie są bardziej wydajne, bo trzy razy większe od kurzych.
Są także kłopoty z zakupem jaj przepiórczych. Są popularne ze względu na nakrapianą skorupkę i mogą służyć dekorowaniu świątecznych potraw. Ale ich największą zaletą jest to, że mogą je jeść alergicy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"