18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziś święto pizzy w Łodzi [FILM, ZDJĘCIA]

(izj)
- Podrzucanie ciasta przez pizzermana służy jego rozciąganiu - mówi Antonio.
- Podrzucanie ciasta przez pizzermana służy jego rozciąganiu - mówi Antonio. Paweł Łacheta
Co najmniej 5 tysięcy pizz zjadają codziennie łodzianie w blisko 100 serwujących je lokalach. Z okazji przypadającego dziś Międzynarodowego Dnia Pizzy odwiedziliśmy łódzką pizzerię, którą prowadzi rodowity Włoch i zawodowy kucharz Antonio Marrollo z żoną Magdą Bogusiak-Marrollo.

- Kiedy po raz pierwszy spróbowałem pizzy przygotowanej w Polsce, złapałem się za głowę i pomyślałam "tragedia!" - opowiada Antonio.

- Ta, którą znam z Włoch, jest przygotowywana na cienkim cieście z mąki, drożdży, soli i oliwy z oliwek. Proporcje składników oraz proces wyrabiania ciasta to już tajemnica. To ono ma przede wszystkim wpływ na to, czy pizza jest dobra czy zła.
Antonio przygotowuje pizzę wyłącznie ze składników sprowadzanych ze słonecznej Italii, łącznie z mąką.

ZOBACZ FILM

Według państwa Marrollo, kobiety wybierają chętniej pizzę z warzywami, np. bakłażanem, cukinią i papryką, a mężczyźni z salami lub szynką parmeńską.

- We Włoszech do pizzy nie używa się takich składników jak ananas, brzoskwinia, kurczak czy kebab - opowiada Magda Bogusiak-Marollo. - Popularna jest za to pizza ze startymi ziemniakami. Poza tym prawdziwej włoskiej pizzy nie polewa się sosami. Przed podaniem nie ma też zwyczaju krojenia jej na kawałki.

Typowo włoska pizza jest wypiekana w piecu opalanym drewnem dębowym lub bukowym w temperaturze około 400 st. C, nie dłużej niż 3 - 4 minuty.

***
Z raportu przygotowanego przez pewien portal internetowy wynika, że łodzianie jadają pizzę najchętniej w soboty. Wśród najczęściej wybieranych składników są: pieczarki
(95 procent pizz), salami (63 proc.), szynka
(62 proc.) i cebula (60 proc.). Najchętniej wybieranym sosem jest czosnkowy (55 procent). Na sos pomidorowy decyduje się 17 procent łodzian.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany