Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiecie, jakie są najzdrowsze przekąski?

(jed)
.
. Jarosław Ziarek
Długie zimowe wieczory sprzyjają chrupaniu. Podczas relaksu z ciekawą książką, oglądania filmu w telewizji czy spotkania ze znajomymi chętnie sięgamy po przekąski. Warto wybierać takie, które mają dobry wpływ na nasz organizm.

Do najzdrowszych przekąsek należą orzechy. Wyłączając alergików, którzy są na nie uczuleni, te owoce jesieni to najlepsze źródło minerałów i substancji odżywczych. Szczególnie te, które sami możemy wyłuskać z łupiny. Orzechy gotowe do zjedzenia, bez typowej twardej osłonki mogą być gorszej jakości. Przede wszystkim orzechy łuskane są specjalnie konserwowane, żeby przedłużyć ich świeżość. Mimo to z powodu wysokiej zawartości tłuszczu łatwo się psują. Jełczeją, pleśnieją, robią się niesmaczne oraz szkodliwe. Najlepiej więc zaopatrzyć się w dobrego dziadka do orzechów i samodzielnie je łupać przed jedzeniem.

.

Do najpopularniejszych rodzimych orzechów zaliczamy laskowe i włoskie. Zaledwie garść laskowych kulek wystarczy, żeby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminę E, z kolei ta sama ilość orzechów włoskich doskonale wpływa na funkcjonowanie mózgu. Bo orzechy to cenne białko, tłuszcze i minerały. Nie warto bać się żadnego z tych składników, bo mimo wysokiej kaloryczności orzechy nie tuczą. Kaloryczną bombą stają się, gdy dodamy do nich soli i uprażymy na tłuszczu.

Ponadto niedokładnie pogryzione działają w przewodzie pokarmowym jak miotła, usuwając wszelkie niekorzystne produkty przemiany materii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany