Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zobacz, co można zrobić z suszonych owoców

(mj)
Większość łodzian kupuje susz owocowy z myślą o gotowaniu tradycyjnego wigilijnego kompotu.

Zwróćmy jednak uwagę, że suszone owoce warto jeść np. zamiast słodkich przegryzek w ciągu dnia. Zawierają bowiem wiele cennych dla naszego organizmu składników mineralnych (np. potas, żelazo, wapń, magnez) oraz mnóstwo błonnika. Choć w trakcie suszenia tracą sporą część witamin, zachowują niewielkie ilości witaminy A, beta-karotenu oraz witamin E, B i PP.

.

Właściwości suszonych owoców:
o jabłka - usuwają z organizmu zbędne i szkodliwe produkty przemiany materii;
o gruszki - regulują pracę przewodu pokarmowego;
o śliwki - zapobiegają zaparciom;
o morele - wzmacniają ogólną odporność organizmu, obniżają ryzyko nowotworów i dobrze wpływają na wzrok;
o jagody - łagodzą zaburzenia układu pokarmowego, są bardzo przydatne np. przy biegunkach;
o maliny - przygotowana z nich herbatka łagodzi pierwsze objawy przeziębienia.

.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany