Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez cebuli. Szczególnie w okresie zimowym, gdy brakuje świeżych, polnych warzyw, ona doskonale sprawdza się na co dzień. Cebula przez cały sezon nie traci swoich cennych właściwości.
Można ją smażyć, dusić, gotować, stosować jako tani wypełniacz potraw jednogarnkowych lub samodzielne warzywo układane na kanapkach zamiast pomidora czy ogórka, które o tej porze roku nie są zbyt dobre.
Cebula zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, sole mineralne oraz mikroelementy takie jak siarka, fosfor, miedź, magnez, cynk, selen, żelazo i wapń. W medycynie cebulę wykorzystuje się zarówno do leczenia arytmii serca, jak i do gojenia ran. Wyciąg z cebuli jest składnikiem specjalnych maści, które zapobiegają brzydkiemu bliznowaceniu skóry po operacjach i urazach.
Cebula ma ponadto działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, pobudza wydzielanie śluzu, żółci i soku żołądkowego. Zawarte w cebuli składniki niszczą grzyby, bakterie i wirusy, obniżają poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, a także uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
Cebula pokrojona w plastry i ułożona na talerzyku np. w przedpokoju oczyszcza pomieszczenie z chorobotwórczych bakterii, wirusów i zarodników grzybów. Natomiast domowy syrop z cebuli to doskonały środek na przeziębienie, katar i kaszel.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!
- Hanna Gucwińska nie doczekała się dzieci. Jej wyznanie wyciska łzy z oczu
- Ewa Gawryluk przysłoniła walory zaledwie siateczką. Dalibyście jej 56 lat? [ZDJĘCIA]
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania