Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żurawina uodparnia, wzmacnia, oczyszcza

(mj)
.
. Maciej Stanik
Żurawina to prawdziwa skarbnica wszystkiego, co dobroczyn ne dla naszego zdrowia. Jej owoce bogate są w tak wiele cennych składników dla zdrowia człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych.

Zawierają one: kwasy cytrynowy, chinowy, jabłkowy i benzo-
esowy; witaminy: C, A, B1, B2, flawonoidy; kwercytynę, kemferol; fruktozę, cyjanidynę, delfinidynę, peonidynę, malwidynę; antocyjany, flawonole, taniny i glikozydy flawonoidowe.

.

Żurawina działa wzmacniająco, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki, co jest szczegól-
nie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Przetwory z żurawiny poleca się nadciśnieniowcom.

Stosowano ją z powodzeniem w ziołolecznictwie jako antidotum na choroby nerek i zapalenie dróg moczowych. Owoce są bogate w naturalne pokłady witaminy C, przez co uzupełnianie posiłków o żurawinę skutecznie podnosi odporność organizmu. Regularne picie dużej ilości soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia oraz zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, a nawet może spowodować ich rozpuszczenie.

Żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych. Pomaga zapobiegać chorobom jamy ustnej, przyzębia i dziąseł. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom. Mają ponadto zbawienne działanie na nasze komórki mózgowe, wpływają na spowolnienie procesu ich starzenia i obumierania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany