Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zobaczcie właściwości zielonej herbaty

(mj)
.
. Łukasz Kasprzak
Napar z zielonej herbaty ma słomkowy kolor z zielonym odcieniem. Smakuje specyficznie - lekko gorzkawo, ziołowo.

Dlatego często dodaje się do niej np. jaśmin, owoce cytrusowe, malinę, żurawinę.
Zieloną herbatę parzymy do trzech razy w wodzie o temperaturze od 60 do 80 st. C, przez 3 minuty. Pierwszy napar ma działanie pobudzające, pozostałe uspokajające. Jeśli pierwsze parzenie wydłużymy do 8 minut, herbata też zadziała wyciszająco.

.

Pić ją warto, bo zawiera dużo witamin (między innymi C, K, E) i minerałów. Działa pozytywnie na układ krwionośny, regulując ciśnienie. Zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i wątrobie. Chroni przed reumatyzmem, a u już cierpiących z tego powodu zmniejsza natężenie dolegliwości.

Ponadto wspomaga leczenie chorób zapalnych, np. przeziębień, grypy, infekcji - dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu. Przeciwdziała wylewom i zawałom serca. Obniża poziom cholesterolu. Wpływa pozytywnie na proces trawienia i likwiduje wolne rodniki.

Nieoceniona jest rola zielonej herbaty w profilaktyce nowotworowej. Jest ona bogatym źródłem katechinów (EGCG), które blokują przepływ informacji między komórkami nowotworowymi. Wystarczą 2 - 3 filiżanki naparu dziennie, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów aż o kilkadziesiąt procent.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany