Dlatego często dodaje się do niej np. jaśmin, owoce cytrusowe, malinę, żurawinę.
Zieloną herbatę parzymy do trzech razy w wodzie o temperaturze od 60 do 80 st. C, przez 3 minuty. Pierwszy napar ma działanie pobudzające, pozostałe uspokajające. Jeśli pierwsze parzenie wydłużymy do 8 minut, herbata też zadziała wyciszająco.
Pić ją warto, bo zawiera dużo witamin (między innymi C, K, E) i minerałów. Działa pozytywnie na układ krwionośny, regulując ciśnienie. Zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i wątrobie. Chroni przed reumatyzmem, a u już cierpiących z tego powodu zmniejsza natężenie dolegliwości.
Ponadto wspomaga leczenie chorób zapalnych, np. przeziębień, grypy, infekcji - dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu. Przeciwdziała wylewom i zawałom serca. Obniża poziom cholesterolu. Wpływa pozytywnie na proces trawienia i likwiduje wolne rodniki.
Nieoceniona jest rola zielonej herbaty w profilaktyce nowotworowej. Jest ona bogatym źródłem katechinów (EGCG), które blokują przepływ informacji między komórkami nowotworowymi. Wystarczą 2 - 3 filiżanki naparu dziennie, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów aż o kilkadziesiąt procent.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać