Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?
Choć to warzywo (a właściwie łodyga liści), wciąż trwa na nie sezon. Warto więc skorzystać z tego i posmakować twardych pędów. Zdania na temat ich właściwości dla zdrowia są podzielone.
Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?
Z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego niektórzy dietetycy stawiają rabarbar na cenzurowanym, odradzając całkowicie jego spożywanie. Kwas jest odpowiedzialny za psucie się zębów, wypłukiwanie wapnia z kości oraz powstawanie kamieni nerkowych. Na szczęście negatywny wpływ na zdrowie ma to w przypadku bardzo dużych ilości rabarbaru w diecie.
Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?
Samodzielnie upieczone ciasto, ugotowany kompot czy konfitura do mięsa nie zaszkodzą. Szczególnie że ostatnie badania dowodzą, iż rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera właściwości przeciwnowotworowych.
Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?
Wysoka zawartość polifenoli, które uwalniają się pod wpływem wysokiej temperatury, chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych.
Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?
Ponadto są to naturalne przeciwutleniacze, wpływające na wygląd skóry i stan komórek. Rabarbar zawiera też witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń.
Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?
Natomiast korzeń rabarbaru to znane od wieków lekarstwo o właściwościach oczyszczających i dezynfekujących przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit, pomaga walczyć z otyłością. W małej dawce powstrzymuje biegunki, w dużej ułatwia wypróżnianie. Pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie.
Rabarbar - na co szkodzi, na co pomaga?
W Chinach rabarbar należy do 50 podstawowych roślin leczniczych.
Zobacz też: Idealny kompot rabarbarowy na ciepłe dni [źródło: x-news]
RABARBAR przepisy, RABARBAR DŻEM, RABARBAR KOMPOT
Rabarbar znakomicie nadaje się na dżem, doskonały z rabarbaru jest również kompot, który znakomicie gasi pragnienie. Pyszne są ciasta z rabarbarem.
PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM
Składniki na kruche ciasto:
200g masła
400g mąki pszennej
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g cukru
2 łyżeczki cynamonu
Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na dwie części (jedna – na wierzch – trochę mniejsza od drugiej). Jedną wyłóż równomiernie na pokrytą papierem do pieczenia blasze, podziurkuj powierzchnię ciasta widelcem i piecz w 180C przez ok 15 minut. Drugą część ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na minimum 30 minut.
CIASTO Z RABARBAREM PRZEPIS. DOBRY PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM
Potrzebujesz jeszcze:
ok 1kg rabarbaru
ok 8 łyżek cukru
ok 2 łyżki bułki tartej
Rabarbar trzeba pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać je z cukrem i wrzuć na patelnię. Smaż rabarbar do czasu, aż puści sok. Odcedź, masę rabarbarową wymieszaj z bułką tartą i wyłóż na lekko podpieczony spód.
Drugą część ciasta zetrzyj na tarce i obsyp nią wierzch placka. Piecz w 180C przez ok 30 minut, do czasu aż ciasto ładnie się zezłoci i będzie kruche.
SMACZNEGO!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc