18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kolorowa zapiekanka - przepis

ei24
Kolorowa zapiekanka :) Uniwersalność tego przepisu polega na tym, że możemy traktować go bardzo swobodnie, zmieniając w dość dowolny sposób składniki dania, wykorzystując to, co akurat zalega nam w lodówce.

Składniki podstawowe:
* 4 duże ziemniaki
* garść makaronu (świderki, rurki, spaghetti, razowy, kolorowy - co akurat mamy pod ręką)
* kilkanaście pieczarek
* dwie duże cebule
* kilka ząbków czosnku
* solidny kawał kiełbasy (może być szynka, wędzony kurczak itp)
* tarty ser żółty
* śmietana 18 proc.
* przecier pomidorowy
* puszka groszku
* sól, pieprz

Składniki opcjonalne:
* ogórek kiszony
* curry (lub inna ulubiona przyprawa)
* kukurydza konserwowa
* papryka

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w spore krążki. Gotujemy. Gotujemy również makaron. I ziemniaki, i makaron nie powinny być za miękkie, bo rozpadną się podczas zapiekania.

Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w półkrążki. Na wytopionym z niej tłuszczu smażymy pieczarki i cebulę (nie trzeba się szczególnie przykładać do ich krojenia - niewielkie pieczarki wystarczy przeciąć na pół, a cebulę pokroić w spore piórka), wyciśnięty lub posiekany czosnek i ewentualne składniki opcjonalne - ogórka, paprykę itp. Na koniec warzywa i pieczarki mieszamy z kiełbasą, dodajemy 3/4 puszki groszku i przyprawiamy.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, na niej sporządzoną właśnie mieszankę mięsno-warzywno-pieczarkową, a na niej makaron.

Później cienka warstwa sera. Na ser nakładamy sos sporządzony ze śmietany i przecieru doprawionych cukrem i pieprzem do smaku (w wersji dla leniwych sos znakomicie zastąpi ketchup). Na sos wysypujemy resztę groszku (zamiast groszku może być kukurydza, może być też i to, i to), znów posypujemy serem, pieprzem i - ewentualnie - curry.

Naczynie przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na ok. 40-50 minut. Pod koniec pieczenia możemy naczynie odkryć, by odparował nadmiar sosu.

SMACZNEGO!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany