Przepis na szynkę
- Mięso na szynkę domowej roboty można przygotować w ciągu 2 - 4 dni
- twierdzi Robert Czarnecki, technolog z firmy prowadzącej sprzedaż wyrobów masarskich, a prywatnie zapalony zadymiacz.
- Do solanki należy użyć 10 litrów wody uprzednio zagotowanej z przyprawami: pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem i kardamonem. Do ostudzonego wywaru dodajemy 1 kg peklosoli, łyżkę cukru oraz 5 g nominy. Przygotowaną solanką nastrzykujemy szynkę, aby masa mięsa zwiększyła się o około 10 -15 proc. Można oczywiście peklować inaczej, ale wówczas trwa to co najmniej 10 -14 dni.
Nastrzyknięte mięso trzeba zanurzyć w pozostałej solance i peklować 2 - 4 dni w temperaturze 4 - 6 st. C. Potem, po osuszeniu, wędzimy je 2 - 3 godziny do uzyskania pożądanego koloru. Należy pamiętać, że najlepszy dym i najsmaczniejsza szynka jest, gdy do palenia używamy drewna z drzew owocowych.
Zbuduj lub kup wędzarkę
Proces przygotowania własnych wędlin nie jest wbrew pozorom ani specjalnie trudny, ani kosztowny. Można na początek wykorzystać beczkę z obciętym dnem. Można też kupić wędzarkę, są już w sprzedaży przenośne - balkonowe lub ogrodowe. A gdy zabawa w wędzenie spodoba się nam, warto zbudować własną.
Zadymiacze, jak sami siebie często nazywają amatorzy domowych wędlin, zazwyczaj sami budują wędzarnię, dbając, by palenisko było odpowiednio daleko od komory w mięsem, żeby wyroby faktycznie wędziły się, a nie piekły. Większość unika także stosowania gotowych polepszaczy. Dla niektórych nawet peklosól jest czymś niedopuszczalnym.
Drewno specjalnie dobrane
Na jedno wędzenie można kupić gotowe zrębki z drzew owocowych, bukowych lub olchowych. Jeżeli będziemy częściej robić domową kiełbasę lub szynkę, warto mieć własne drewno.
Dąb i olcha dają klasyczny bukiet zapachów i brązowy kolor. Jabłoń nadaje się doskonale do wędzenia drobiu. Drewno ze śliwy najlepsze jest do polędwiczek oraz tłustych mięs: boczków, żeberek, golonek.
Do szynek warto użyć wiśniowego drewna, barwiącego na ciemny brąz i dającego orzeźwiający, lekki, owocowy aromat.
Z kolei wędzenie gruszą daje charakterystyczny czerwonawy kolor mięsa.
Niezbędnik zadymiacza
Lejek, który montujemy na zwykłą maszynkę do mięsa, kupimy już za 8 zł. Dzięki niemu napełnimy mięsem jelita wieprzowe. Peklosól to wydatek ok. 4 zł. Na kilogram kiełbasy potrzebujemy raptem 22 gramy. Nie są drogie także jelita, do wypełniania kiełbasianą masą, bo kosztują od 70 gr za metr wystarczający na kilogram gotowej wędliny.
Problem w tym, że sklepy sprzedają zazwyczaj większe ilości - 30 - 50 metrów. Ale jelita, zasypane solą, można przechowywać w lodówce nawet rok. Wystarczą więc na cały sezon. Najpoważniejszy wydatek to wędzarka, lecz możemy z niej zrezygnować. Szynkę lub kiełbasy zadymić nad ogniskiem i upiec. Są równie pyszne.
Akcesoria
Nadziewarka - od 70 zł
Igła do nastrzyków - od 8 zł
Peklosól - 4 zł/2 kg
Osłonki sztuczne - 5 - 8 zł/5 m
Lejek - przystawka do maszynki do mięsa do nadziewania jelit - 8 zł
Jelita naturalne - 30 zł/45 m (wystarczą na 45 kg kiełbasy)
Termometr wbijany do mierzenia temperatury w środku szynki - 34 zł
Tuba do nakładania siatki na szynkę - 60 zł
Areometr do mierzenia stężenia soli w solance - 20 zł
Przepis na wiejską kiełbasę
Bierzemy po 45 dag wieprzowiny chudej i tłustej i 10 dag wołowiny. Mięso peklujemy, nacierając je około 22 gramami peklosoli. Po dobie mielimy, dodajemy około szklanki wody i przyprawy. Dokładnie mieszamy i nadziewamy jelita. Wędzimy w temperaturze ok. 60 st. C do uzyskania oczekiwanego koloru, parzymy w temperaturze ok. 80 st. C przez ok. 30 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas
- Rozanielona Kinga Duda wije sobie nowe gniazdko w Warszawie! ZDJĘCIA TYLKO U NAS
- Grób Wojciecha Siemiona wyróżnia się na cmentarzu. Uwielbiany aktor zginął tragicznie