ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Wędliny domowego wyrobu. Zobacz, jak je zrobić [zdjęcia]

Krzysztof Zając

2012-05-05 10:15

2012-05-06 08:47

17 Komentarzy
Dodaj komentarz

Wędliny domowego wyrobu. Zobacz, jak je zrobić [zdjęcia]

Krzysztof Zając

2012-05-05 10:15

Wielka majówka to dobry czas na rozpoczęcie sezonu na wędzenie szynek, boczków, robienie domowych kiełbas. Jeżeli dziś kupimy kawałek pięknego mięsa od szynki, chudego boczku lub kilogram łopatki, to już za trzy dni możemy mieć własną pyszną wędzonkę. A takie wyroby są coraz bardziej popularne, bo wiemy, co jemy.
1/20

Najtańsza nadziewarka przeznaczona do domowych wyrobów kosztuje około 70 zł.

(© archiwum)

  • Nowością są wędzarki przenośne, składane. Można je zabrać na działkę, a po wykorzystaniu schować w domu.
  • Nadziewarka i strzykawka to podstawowe narzędzia zadymiacza.
  • Taka tuba bardzo ułatwia nakładanie siatki na szynkę.
  • Wędzenie na działce to nie tylko nowa moda, ale gwarancja zdrowej żywności.
  • .
  • Szynkę należy nasączyć roztworem peklosoli i zostawić w lodówce na 2 - 4 dni.
  • .
  • Zrobienie kiełbasy nie jest trudne. Nawet gdy nie chcemy jej wędzić, możemy po prostu upiec ją w piekarniku.
  • Taki zastrzyk dany
  • .
  • .
  • .
  • Dwa modele wędzarek: tradycyjna z kamienia i nowoczesna, zrobiona na bazie wkładu kominkowego.
  • A to najnowszy wynalazek: mała składana wędzarka. Z niej też można mieć pyszną domową kiełbasę lub szynkę.
  • Najmniejsza balkonowa wędzarka.
  • Dwa modele wędzarek: tradycyjna z kamienia i nowoczesna, zrobiona na bazie wkładu kominkowego.
Przepis na szynkę
- Mięso na szynkę domowej roboty można przygotować w ciągu 2 - 4 dni
- twierdzi Robert Czarnecki, technolog z firmy prowadzącej sprzedaż wyrobów masarskich, a prywatnie zapalony zadymiacz.

- Do solanki należy użyć 10 litrów wody uprzednio zagotowanej z przyprawami: pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem i kardamonem. Do ostudzonego wywaru dodajemy 1 kg peklosoli, łyżkę cukru oraz 5 g nominy.
Przygotowaną solanką nastrzykujemy szynkę, aby masa mięsa zwiększyła się o około 10 -15 proc. Można oczywiście peklować inaczej, ale wówczas trwa to co najmniej 10 -14 dni.

Nastrzyknięte mięso trzeba zanurzyć w pozostałej solance i peklować 2 - 4 dni w temperaturze 4 - 6 st. C. Potem, po osuszeniu, wędzimy je 2 - 3 godziny do uzyskania pożądanego koloru. Należy pamiętać, że najlepszy dym i najsmaczniejsza szynka jest, gdy do palenia używamy drewna z drzew owocowych.



Zbuduj lub kup wędzarkę
Proces przygotowania własnych wędlin nie jest wbrew pozorom ani specjalnie trudny, ani kosztowny. Można na początek wykorzystać beczkę z obciętym dnem. Można też kupić wędzarkę, są już w sprzedaży przenośne - balkonowe lub ogrodowe. A gdy zabawa w wędzenie spodoba się nam, warto zbudować własną.

Zadymiacze, jak sami siebie często nazywają amatorzy domowych wędlin, zazwyczaj sami budują wędzarnię, dbając, by palenisko było odpowiednio daleko od komory w mięsem, żeby wyroby faktycznie wędziły się, a nie piekły. Większość unika także stosowania gotowych polepszaczy. Dla niektórych nawet peklosól jest czymś niedopuszczalnym.

Drewno specjalnie dobrane
Na jedno wędzenie można kupić gotowe zrębki z drzew owocowych, bukowych lub olchowych. Jeżeli będziemy częściej robić domową kiełbasę lub szynkę, warto mieć własne drewno.
Dąb i olcha dają klasyczny bukiet zapachów i brązowy kolor. Jabłoń nadaje się doskonale do wędzenia drobiu. Drewno ze śliwy najlepsze jest do polędwiczek oraz tłustych mięs: boczków, żeberek, golonek.
Do szynek warto użyć wiśniowego drewna, barwiącego na ciemny brąz i dającego orzeźwiający, lekki, owocowy aromat.
Z kolei wędzenie gruszą daje charakterystyczny czerwonawy kolor mięsa.

Niezbędnik zadymiacza
Lejek, który montujemy na zwykłą maszynkę do mięsa, kupimy już za 8 zł. Dzięki niemu napełnimy mięsem jelita wieprzowe. Peklosól to wydatek ok. 4 zł. Na kilogram kiełbasy potrzebujemy raptem 22 gramy. Nie są drogie także jelita, do wypełniania kiełbasianą masą, bo kosztują od 70 gr za metr wystarczający na kilogram gotowej wędliny.
Problem w tym, że sklepy sprzedają zazwyczaj większe ilości - 30 - 50 metrów. Ale jelita, zasypane solą, można przechowywać w lodówce nawet rok. Wystarczą więc na cały sezon. Najpoważniejszy wydatek to wędzarka, lecz możemy z niej zrezygnować. Szynkę lub kiełbasy zadymić nad ogniskiem i upiec. Są równie pyszne.

Akcesoria
Nadziewarka - od 70 zł
Igła do nastrzyków - od 8 zł
Peklosól - 4 zł/2 kg
Osłonki sztuczne - 5 - 8 zł/5 m
Lejek - przystawka do maszynki do mięsa do nadziewania jelit - 8 zł
Jelita naturalne - 30 zł/45 m (wystarczą na 45 kg kiełbasy)
Termometr wbijany do mierzenia temperatury w środku szynki - 34 zł
Tuba do nakładania siatki na szynkę - 60 zł
Areometr do mierzenia stężenia soli w solance - 20 zł

Przepis na wiejską kiełbasę
Bierzemy po 45 dag wieprzowiny chudej i tłustej i 10 dag wołowiny. Mięso peklujemy, nacierając je około 22 gramami peklosoli. Po dobie mielimy, dodajemy około szklanki wody i przyprawy. Dokładnie mieszamy i nadziewamy jelita. Wędzimy w temperaturze ok. 60 st. C do uzyskania oczekiwanego koloru, parzymy w temperaturze ok. 80 st. C przez ok. 30 minut.
Reklama

Komentarze

(17)
Sortuj komentarze: zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

nomina

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

gosc (gość)  •

Nomina fosforany do wedliny domowej..super
Kielbasy wedzone mozna jesc na surowo lub przez ppddanie obrobce cieplnej parzenia lub zapieczenia do uzyskania 69 °C w srodku batonu.
pozdrawiam

odpowiedzi (0)

skomentuj

Szkolenia z wyrobu wędlin

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

SWN Team (gość)  •

Są już dostępne pierwsze w Polsce szkolenia z wyrobu wędlin w warunkach domowych. Zachęcam do zapoznania się z filmami, bo są naprawdę świetne!! :D Szkolenia są produkcji Szkoła w Necie, natomiast przeprowadzali je eksperci z wedlinydomowe.pl !! Zapraszam na www.szkolawnecie.pl/szkolenia

odpowiedzi (0)

skomentuj

kiełbasa wiejska

0 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

mar (gość)  •

A kto to parzy kiełbasę wiejską. Jak masz zamiar dawać takie bzdurne przepisy to lepiej tego nie rób, bo twoja wiedza na temat masarki jest do dupyyyyyyyyyyyyyyyyy

odpowiedzi (0)

skomentuj

huj

+22 / -19

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

naiu (gość)  •

huje

odpowiedzi (0)

skomentuj

+23 / -64

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

trucizna (gość)  •

1 kg peklosoli to wiekja trucizna, na tyle miesia daje 2-4 dkg peklosoli i reszte sól jadalna

odpowiedzi (0)

skomentuj

+24 / -15

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

jacekn (gość)  •

Szynka tradycyjna niepotrzebuje nastrzyku,szynkę naszprycowaną można kupić w sklepie

odpowiedzi (0)

skomentuj

+28 / -33

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

coco chanel (gość)  •

I??m not sure the place you are getting your info, but great topic. I must spend a while learning more or understanding more. Thanks for great information I was on the lookout for this information for my mission.
[u**********cocochanel.hpage.com/]coco chanel[/url]
coco chanel

odpowiedzi (0)

skomentuj

+18 / -24

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

zak (gość)  •

CENTRUM NAUKI I BIZNESU "ŻAK" SZKOŁY ZA DARMO! MÓWIĄ O NAS, ŻE JESTEŚMY NAJLEPSI!! Podnieś swoje kwalifikacje zawodowe i stań się bezkonkurencyjny na rynku pracy! Zarezerwuj Swoje miejsce w Największej Ogólnopolskiej Sieci Szkół Policealnych w Polsce zak.edu.pl/pl/formularz_kontaktowy/ ŻAK SZKOŁY ZA DARMO! ZAK.EDU.PL

odpowiedzi (0)

skomentuj

+25 / -19

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Czy dziennikarzyna wziął w kieszeń za kryptoreklamę??? (gość)  •

Dziennikarskie wypociny za mięsne ochłapy z "pańskiego stołu"!!!

odpowiedzi (0)

skomentuj

+49 / -23

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

heniek56 (gość)  •

i bardzo dobrze, nie ma to jak wędliny domowej roboty

odpowiedzi (0)

skomentuj
1 »
Reklama
Reklama