Kalarepa zawiera luteinę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Korzystnie wpływa na układ trawienny. Dzięki zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie.
Kalarepa zaliczana jest do warzyw nieuczulających. Dlatego można ją podawać dzieciom od szóstego miesiąca życia. Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 gram kalarepy to 27 kalorii. Mimo iż jest odmianą kapusty to prawie wcale nie zawiera cholesterolu.
Najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się młode listki kalarepy, które można wykorzystać jako składnik sałatek.
Podsumowując - warto chrupać kalarepę, bo: przyspiesza wydzielanie żółci, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, leczy zaparcia, usuwa toksyny, ma działanie antynowotworowe, neutralizuje wolne rodniki, utrzymuje na stałym poziomie zawartość cukru we krwi, wskazana w profilaktyce zaćmy. Sok z niej poleca się jako środek na krwotoki z nosa. Kalarepa jest szczególnie zalecana cukrzykom, chorym na hipoglikemię i miażdżycę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?