Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

KIEŁBASA PALCÓWKA

bogdanprywat
Tę kiełbasę jadłem na mazurach, u pana Heńka. Pozdrawiam Panie Heniu !!! To też ciekawy człowiek, miał gospodarstwo w którym praktycznie nic nie kupowało się w sklepie. Wszystko było robione na miejscu. Rodzinę utrzymywał ze sprzedaży produktów, które sami wyprodukowali i sprzedawali w okolicznych wsiach. Przebojem jego produkcji był i może jeszcze jest bimberek, czegoś takiego nigdy nie piliście. Nie powiem jaka część mazur, bo jeszcze się jakaś "MONDRA" instytucja do niego przyczepi.

Składniki:
łopatka wieprzowa 3kg
słonina 3/4kg
igły sosny (kilka sztuk)
czosnek granulowany 2paczki
saletra 1/2paczki
woda 1l
sól
pieprz
majeranek 1 łyżeczka
flak wp/ suszony

Sposób przygotowania:
Flak namoczyć w osolonej zimnej wodzie. Łopatkę 2kg i słoninę zmielić maszynką do mięsa na oczkach 3mm.UWAGA, MIĘSO MUSI BYĆ BARDZO DOBRZE SCHŁODZONE!!! Resztę mięsa mielimy na szarpaku lub kroimy na małe kawałki 1 x 1cm. Lekko wyrabiamy i chłodzimy. Po ok 15 minutach, dodajemy saletrę, wodę i przyprawy. Ostrożnie z solą, tę dajemy na swój smak. Kiełbasa po dalszej obróbce będzie bardziej słona, bo traci wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy i chowamy do lodówki na kilka do kilkunastu godzin. Najlepiej zostawić na noc. Masa powinna mieć konsystencję, trochę luźniejszą niż mięso na kotlety mielone. Po wychłodzeniu i przepracowaniu przez saletrę, zaczynamy nabijać flak. Robimy to palcem i tak powstała nazwa. Proszę pamiętać, że we flaku trzeba zostawić trochę luzu. Flak się kurczy i może pękać. Po wykorzystaniu całego mięsa, robimy pętka dowolnej długości. Tę kiełbasę można, sparzyć i jeść jako białą. Można uwędzić i jeść bez parzenia, można też uwędzić i sparzyć, w każdej postaci jest dobra.

Wędzenie:
Część osób będzie miała z tym problem. Na to też jest sposób. Mieszkacie w mieście, macie sąsiada, który przeżył wojnę i ma działkę? On na 95%, umie wędzić. Poproście go o to. Nie odmówi, w trakcie wędzenia opowie kilka ciekawych historyjek. Tacy ludzie to kopalnia wiedzy !!!!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany