18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeść zgodnie z grupą krwi! (II)

Sylwester Mudzo
Stosując dietę grup krwi należy pamiętać, że zawiera ona tylko ogólne predyspozycje organizmu - który produkt przyswaja lepiej, a który gorzej. Zdaniem twórcy tego systemu odżywiania, dra Petera D'Adamo, istnieje ścisły związek między dietą, grupą krwi a zdrowiem i chorobami.

Grupa AB
- Zalecenia i przeciwwskazania
Grupa krwi AB jest jedyną, która nie powstała w wyniku mutacji. Wytworzyło ją połączenie genów grupy A i B.
Dlatego osoby mające geny AB posiadają wspólne cechy obu grup, z których powstały, a więc również wspólne słabości i metody obrony. Te same pokarmy, które są przeciwwskazane dla grupy A czy B, powinny być również unikane, a te, które są pozytywne dla jednej czy drugiej, można stosować z powodzeniem.

Osoby mające grupę krwi AB są genetycznie przystosowane do spożywania mięsa. Niestety po grupie A odziedziczyły niski poziom kwasu żołądkowego. Dlatego mięso jest źle trawione i odkładane w postaci tłuszczu. Z tego też powodu należy unikać mięs wędzonych i zawierających konserwanty, które mogą być przyczyną raka żołądka. Ze względu na cechy grupy B, należy całkowicie odstawić kurczaki. Można je z powodzeniem zastąpić indykiem. Ze względu na większe ilości spożywanych produktów zwierzęcych osoby z grupą AB powinny znacznie ograniczyć, zgodnie z zaleceniami diety systemowej, ilość spożywanych węglowodanów, w szczególności pochodzących z pszenicy.

Oprócz większości owoców morza dobrym pokarmem dla ludzi mających grupę krwi AB są jaja. Mimo względnie dobrego trawienia produktów mlecznych osoby, które często chorują na zapalenie górnych dróg oddechowych, zatok bądź uszu, powinny zdecydowanie ograniczyć spożywanie nabiału.

Ponieważ osoby mające grupę krwi AB odziedziczyły dwa systemy obronne, ich układ immunologiczny jest niezwykle sprawny w niszczeniu wielu infekcji bakteryjnych.
Przygotowywanie posiłków przez ludzi z grupą AB musi być szczególnie staranne. Należy dbać o to, by były dobrze przyprawione i podawne jak najczęściej na ciepło. Należy jednak unikać bardzo ostrych i kwaśnych przypraw i dodatków (szczególnie w occie). Nie należy też spożywać potraw marynowanych. Wskazane są natomiast dla tej grupy niektóre ryby morskie i słodkowodne: tuńczyk, dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, szczupak, morszczuk, pstrąg, sardynka.

Co jeść z grupą 0
Ludzie z grupą krwi 0 są genetycznie przystosowani do spożywania mięsa, które musi się znaleźć w ich diecie. Mięso neutralizuje kwasy żołądkowe, nie dopuszczając do nieprzyjemnej niestrawności oraz stanowi najlepszy budulec dla ich komórek. Oczywiście ta dobra przyswajalność mięsa nie jest bezwzględnym zezwoleniem na spożywanie produktów białkowych bez ograniczenia. Przekraczanie dawki 50 - 70 gramów czystego białka dziennie grozi przedwczesnym starzeniem się organizmu.
Obok różnego rodzaju mięs, grupie 0 dobrze służy spożywanie owoców morza, warzyw, i orzechów. Powinni za to unikać ziarna, gdyż genetycznie nie są przystosowani do jego konsumpcji. Najgorsze są lektyny znajdujące się w glutenie pszenicy. Zlepiają one czerwone ciałka krwi, paraliżując przewód pokarmowy i uniemożliwiając wchłanianie korzystnego pożywienia. Produkty pszenne są też głównymi sprawcami przybierania na wadze osób z grupą krwi 0. Podobnie działa kukurydza. Zdecydowanie niewskazana jest soja i otrzymywane z niej produkty (serek tofu, mleczko sojowe itp.)
Ta grupa krwi powinna również unikać produktów mlecznych. Powinna poprzestać na śmietanie i maśle. Wapń w organizmie doskonale będą dostarczać pokarmy zwierzęce i orzechy.

Jako że osoby z grupą krwi 0 gorzej przyswajają jod i mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy, powinny unikać nadmiaru kapusty i kalafiorów. Szczególnie niewskazane są dla nich surówki na bazie kapusty, bowiem gotowanie pozwala w dużym stopniu zniwelować blokujące jod cechy tych warzyw.

Ludzie posiadający grupę krwi 0 mają silny i dynamiczny układ odpornościowy. Mają jednak tendencje do artretyzmu, alergii i wrzodów. Jeżeli jednak zastosują w diecie systemowy sposób przygotowywania potraw, żadna z tych dolegliwości im nie grozi.

Z warzyw najbardziej polecane dla grupy 0 są: boćwina, brokuły, burak, cebula czerwona, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, jarmuż, kalarepa, pietruszka, por, rzepa, sałata, szpinak.
Tak jak dla większości osób odżywiających się systemowo nie poleca się produktów przetworzonych: konserw, marynat o wysokiej zawartości octu, keczupów, zimnych napojów barwionych i gazowanych.

Produkty wskazane dla osób z grupą krwi AB
oraz te, które im nie służą.

Pozostałe mają charakter obojętny.
Ryby i owoce morza: tuńczyk, dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, młody szczupak, morszczuk, pstrąg morski i tęczowy, sardynka, ślimak.
Unikać - barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, krabów, krewetek, łososia wędzonego, okonia, ostryg, ośmiornicy, raków, sardeli, śledzia (marynowanego), węgorzy, żab.
Jaja i nabiał: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietanka (chuda), mleko owcze, ser farmer, ser feta, mozzarella, owczy, serek wiejski.
Unikać - lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, brie, camembert.
Oleje i tłuszcze: olej z oliwek
Unikać - oleju bawełnianego, kukurydzianego, sezamowego, słonecznikowego
Orzechy i pestki: kasztany, masło z orzeszków ziemnych, orzechy włoskie, orzeszki ziemne.
Unikać - masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika.
Warzywa:
Wysoce wskazane - botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, ziemniaki, tofu.
Unikać - awokado, fasoli limejskiej, grzyba shitake, karczocha amerykańskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej i żółtej, oliwek czarnych, papryki czerwonej, zielonej i żółtej, rzodkiewki.
Owoce: ananas, cytryna, figi, grejpfrut, malinojeżyna, śliwki, winogrona, wiśnie, żurawina.
Unikać - bananów, gruszek, granatów, manga, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
Soki i napoje: sok z ciemnej wiśni, sok z selera.
Unikać - soków pomarańczowych.
Przyprawy: curry, chrzan, czosnek, pietruszka.
Unikać - anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu, pieprzu, keczupu, kwaśnych marynat, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.
Używki: kawa bezkofeinowa, kawa regularna (z kofeiną), zielona herbata.
Unikać - coca coli, herbaty czarnej bezkofeinowej, herbaty czarnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych dietetycznych.


Produkty wskazane dla osób z grupą krwi 0 oraz te, które im nie służą.

Pozostałe mają charakter obojętny.
Oleje i tłuszcze: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego
Unikać - oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy
Orzechy i pestki: pestki dyni, orzech włoski
Unikać - maku, masła z orzeszków ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzeszków nerkowca, orzeszków pistacjowych i ziemnych
Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola aduke, fasola azuki, fasola pinto, groch "czarne oczko"
Unikać - fasoli copper, fasoli navy, fasoli nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, soczewicy czerwonej i zielonej
Warzywa: boćwina, brokuły, burak, cebula czerwona, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, ziemniaki, szpinak, wodorosty
Unikać - awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czarnych oliwek, gorczycy, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy
Owoce: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki suszone, śliwki zielone
Unikać - figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek
Soki i napoje: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej
śliwki
Unikać - soków z jabłek, napojów jabłkowych, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych
Przyprawy
Wysoce wskazane:
chleb świętojański, curry, kurkurma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikać - cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii, ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych
Używki: woda sodowa
Unikać - coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, kawy bezkofeinowej, likierów, napojów gazowanych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany