Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zbiory w działkowych winnicach [PRZEPIS NA DOMOWE WINO Z WINOGRON]

(lb)
Janusz Kubik
Wiesława Gortat z Łodzi od lat uprawia w ogródku winogrona. Tegorocznymi owocami wypełniła już dwa duże balony na wino. Ale zbiory jeszcze trwają. Pani Wiesława co roku przygotowuje również nalewki z wiśni i pigwy, które uprawia w swoim ogródku. Winobranie trwa również u Jolanty Starzyńskiej. Ciemne grona powędrują do balonu.

– Po upalnym lecie są tak dojrzałe i pachnące, że nie sposób się nimi nie objadać – śmieje się łodzianka. – Jeszcze nie wszystkie kiście nadają się do zerwania, ale ja cierpliwie czekam. Jeszcze trochę słońca i będą idealnie dojrzałe.

[PRZEPIS NA DOMOWE WINO Z WINOGRON]
Winogrona idealnie nadają się jako materiał na pierwsze wino. Ich obróbka nie jest trudna, choć w porównaniu z winogronami jasnymi wymagają więcej pracy, jednak końcowe wino jest tak samo wyśmienite.

Przepis na 10L wina:
Produkty / Moc wina 10% 14% 18%
Winogrono ciemne[kg] 9,4 11,0 12,1
Woda [l] 2,9 1,4 0,0
Cukier [kg] 0,7 1,4 2,3
Drożdże Bordeaux, Bourgogne, Malaga
Pozostałe składniki:
3 ml pektopolu, pożywka dla drożdży

[PRZEPIS NA DOMOWE WINO Z WINOGRON]
Przygotowanie:
Kiście winogron opłukać pod zimną, bieżącą wodą a następnie oddzielić grona. Owoce zmiażdżyć ale nie miksować. Tak przygotowane owoce można poddać fermentacji w miazdze.

Miazgę wlewamy do balonu dodajemy pektopol oraz gorący syrop cukrowy. Jeżeli wyrabiamy wino mocne, należy pamiętać o podziale syropu cukrowego na porcje. Gdy miazga ostygnie do temperatury pokojowej, można dodać pożywki i drożdży.

[PRZEPIS NA DOMOWE WINO Z WINOGRON]
Całość przykrywamy i odstawiamy na 7 dni, należy pamiętać żeby choć raz dziennie zamieszać winem, w celu zlikwidowania czapy owocowej. Po tym czasie wino powinno pracować pełną para, na wierzchu będzie widoczna czapa, która należy zebrać i odcisnąć i wlać razem z resztą moszczu do balona. Tak przygotowane wino zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i zostawiamy na 3 tygodnie w przypadku win lekkich lub 12 w przypadku win mocnych. Wino gronowe gotowe jest po 8 miesiącach od daty nastawu, ale najlepiej smakuj dopiero po roku a nawet 2 latach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zbiory w działkowych winnicach [PRZEPIS NA DOMOWE WINO Z WINOGRON] - Express Ilustrowany

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany