Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Radosław Szwugier: Na ulicy można karmić zdrowo, nie tylko kurczakiem z rożna

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Radosław Szwugier
Radosław Szwugier Maciej Stanik
Z Radosławem Szwugierem, menedżerem Piotrkowskiej 217, o trendach w ulicznym jedzeniu rozmawia Matylda Witkowska

W weekend na Piotrkowskiej 217 odbył się jarmark „Wypieki”. Co cieszyło się największym zainteresowaniem gości?
Na jarmarku wszystko kręciło się wokół ciast i babeczek: od tradycyjnych polskich po bezglutenową baklawę czy ciasta wegańskie. Łodzianie pokochali ciasta bez glutenu. Nawet ci, którzy nie muszą z niego rezygnować. Ten trend jest coraz wyraźniejszy.

Lubimy jeść zdrowo?
Tak, ale nie wszystkich to dotyczy. Mieliśmy też hiszpańskie ciastka, przypominające frytki na słodko. Były skąpane tłuszczem i cukrem, ale bardzo chętnie jedzone.

Jakie są pomysły Piotrkowskiej 217 na następne imprezy?
Przygotowujemy się do kolejnej edycji Street Food Festival, która odbędzie się w drugiej połowie stycznia. Będą to drugie urodziny festiwalu i dwudniowe święto obżartucha. Ściągniemy najlepszych wystawców z poprzednich edycji. Będą też niespodzianki dla osób, które lubią gotować w domu.

Łodzianie pokochali uliczne jedzenie?
Tak. Jeszcze trzy lata temu, gdybyśmy zapytali łodzian, co to jest street food, powiedzieliby, że kebab albo kurczak z rożna. Udało się nam to zmienić. Łódzcy przedsiębiorcy, np. Gastromachina, stwierdzili, że chcą karmić ludzi szybko i zdrowo. Serwować slow food na ulicy. Niezmiernie nas to cieszy.

ZOBACZ TEŻ: "Wypieki" na Piotrkowskiej. Pierwszy jarmark świąteczny w Łodzi [ZDJĘCIA]

O tym mówiło się w Łodzi i w regionie w ubiegłym tygodniu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dzienniklodzki.pl Dziennik Łódzki