Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasteczka korzenne z bakaliami [PRZEPIS]

(oprac. mr)
fot. ballkaland
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Chcemy podzielić się sprawdzonym przepisem na pyszne ciasteczka korzenne z bakaliami. Możecie je przygotować wcześniej i schować w pudełku. Są przepyszne na każdą okazję, nie tylko na święta.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag masła
2 jajka
15 dag cukru pudru
10 g proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
100 g żurawiny Bakalland
100 g posiekanych migdałów Bakalland
szczypta cynamonu
przyprawa do piernika


Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, siekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtko, miód, bakalie, przyprawę do piernika, cynamon. Ciasto zagnieść do osiągnięcia jednolitej masy. Gotowe zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkować na grubość pół centymetra. Wyciąć kawałki za pomocą foremek lub szklanki. Ułożyć je na blasze i posmarować białkiem. Blachę wstawić do wcześniej nagrzanego, do temperatury 180 st. C, piekarnika. Piec ok. 15 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany