Zobacz podłódzką hodowlę ślimaków-FILM
Składniki (dla sześciu osób):
1 kg ślimaków,
300 g surowego boczku,
4 puszki krojonych pomidorów (ewentualnie 1 kg świeżych),
4 duże ząbki czosnku, 1 cebula,
pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem,
natka pietruszki,
papryczka chili,
liścia laurowe,
tymianek,
rozmaryn,
skórka pomarańczy,
pieprz,
sól,
oliwa z oliwek.
Przygotowanie: świeże i umyte ślimaki zasypujemy solą, by pozbyły się śluzu; do wody wrzucamy liście laurowe, gałązkę rozmarynu, tymianek i skórkę pomarańczy, solimy gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu; do gotującej się wody dodajemy umyte i osolone ślimaki i gotujemy przez około 1,5 h; na rozgrzanej oliwie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i szczypiorek; dodajemy liść laurowy, czosnek, rozmaryn, tymianek oraz posiekaną natkę pietruszki; podsmażamy boczek; dodajemy posiekaną papryczkę chili, krojone pomidory i łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu; ślimaki po ugotowaniu mieszamy z sosem i podajemy gorące ze świeżym jasnym pieczywem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice