18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ślimaki po prowansalsku - przepis

(izj)
W hodowli ślimaki są karmione przede wszystkim specjalną paszą.
W hodowli ślimaki są karmione przede wszystkim specjalną paszą. Łukasz Kasprzak
Choć wydaje się, że to bardzo wyrafinowane danie, ślimaki po prowansalsku są dość proste do przyrządzenia. Najtrudniejsze może okazać się zdobycie ślimaków, ale jeśli ktoś chce zaskoczyć znajomych niecodziennym daniem, wysiłek włożony w zdobycie składników na pewno mu się opłaci.

Zobacz podłódzką hodowlę ślimaków-FILM

Składniki (dla sześciu osób):
1 kg ślimaków,
300 g surowego boczku,
4 puszki krojonych pomidorów (ewentualnie 1 kg świeżych),
4 duże ząbki czosnku, 1 cebula,
pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem,
natka pietruszki,
papryczka chili,
liścia laurowe,
tymianek,
rozmaryn,
skórka pomarańczy,
pieprz,
sól,
oliwa z oliwek.

Przygotowanie: świeże i umyte ślimaki zasypujemy solą, by pozbyły się śluzu; do wody wrzucamy liście laurowe, gałązkę rozmarynu, tymianek i skórkę pomarańczy, solimy gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu; do gotującej się wody dodajemy umyte i osolone ślimaki i gotujemy przez około 1,5 h; na rozgrzanej oliwie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i szczypiorek; dodajemy liść laurowy, czosnek, rozmaryn, tymianek oraz posiekaną natkę pietruszki; podsmażamy boczek; dodajemy posiekaną papryczkę chili, krojone pomidory i łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu; ślimaki po ugotowaniu mieszamy z sosem i podajemy gorące ze świeżym jasnym pieczywem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany