Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryby tłuste, ryby chude. Dieta rybna jest bardzo zdrowa

(jed)
Karnawał już za nami. Wiele osób ze zgrozą podsumowuje czas spędzony na zajadaniu przysmaków i słodkich przekąsek. Często bardzo kalorycznych. Czas pomyśleć o potrawach zdrowszych, o potrawach dietetycznych.

Teraz, w poście, jest okazja, żeby zadbać o dietę. Warto chociaż do świąt wielkanocnych zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz ryb i dań jarskich.

Podstawę powinny stanowić ryby. Jest to mięso bogate w białko niezbędne do budowy komórek, mięśni i stawów.

Ponadto ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, które wpływają na pracę mózgu. Ryby morskie mają natomiast bardzo dużo jodu, którego niedobory w diecie wpływają niekorzystnie na pracę tarczycy. Polacy zjadają zaledwie 7 kilogramów ryb w ciągu całego roku, choć mamy dostęp do morza.

Międzynarodowa organizacja WWF stworzyła listę ryb, które warto jeść nie szkodząc przy tym sobie ani środowisku.

Są na niej zarówno polskie jak i zagraniczne gatunki: czarniak, dorsz, karp, łosoś pacyficzny, makrela, miruna, plamiak, sardela, szprot i śledź oraz omułki hodowlane, ostrygi, ośmiorniczki, langustynki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany