Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto ze śliwkami. Ciasto ze śliwkami - przepisy

(tj)
Ciasto ze śliwkami - przepis na ciasto, że nic tylko palce lizać. Najlepszy przepis w sieci:) Ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami - podśpiewywał chłopczyk na rynku Bałuckim, gdy jego babcia kupowała na straganie śliwki. - Ja chcę ciasto ze śliwkami, zrób dziś ciasto ze śliwkami - prosił babcię.

Śliwki obrodziły w tym roku, dlatego na rynkach i targowiskach przeróżnych odmian tych owoców jest pod dostatkiem. A ponieważ śliwki doskonale nadają się do ciasta, stąd tak popularne o tej porze są ciasta ze śliwkami. Oczywiście ciasta ze śliwkami oferują wszystkie cukiernie, ale nie ma to jak babciny wypiek. Dlatego postanowiliśmy uchylić rąbka tajemnicy i prezentujemy przepis na ciasto ze śliwkami od naszej zaprzyjaźnionej babci.

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami drożdżowe

Składniki na ciasto:
ok. 600 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g masła
ok. 40 g drożdży
1 szklanka mleka
5 żółtek
szczypta soli
kilka kropli olejku waniliowego

Zobacz przepis wideo - Ciasto z kruszonką i śliwkami

Piana do ciasta ze śliwkami:
5 białek
3 łyżki cukru pudru

Kruszonka do ciasta ze śliwkami:
125 g mąki pszennej
125 g mąki krupczatki
125 g cukru pudru
125 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki cynamonu

1 kg śliwek

Ciasto ze śliwkami - tak robimy:

Ciasto: z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 100 ml mleka przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Mleko lekko podgrzać, masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i wyrabiać do połączenia się składników, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Piana: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Kruszonka: do miski wsypać przesiane mąki oraz cukier puder. Dodać miękkie masło. Palcami rozetrzeć mąkę z cukrem i masłem. Zagniatać do momentu, aż da się radę ciasto zlepiać w większe kawałki. Na czas wyrastania ciasta drożdżowego wstawić kruszonkę do lodówki.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180C piekarnika i podpiec 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć ostrożnie z piekarnika, ułożyć na nim śliwki (Śliwki warto układać skórką do dołu. Nie wyschną w czasie pieczenia, a ciasto nie nasiąknie ich sokiem). Przykryć pianą z białek. Na pianę z białek wyłożyć kruszonkę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25-30 minut.
[b]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany