Śliwki obrodziły w tym roku, dlatego na rynkach i targowiskach przeróżnych odmian tych owoców jest pod dostatkiem. A ponieważ śliwki doskonale nadają się do ciasta, stąd tak popularne o tej porze są ciasta ze śliwkami. Oczywiście ciasta ze śliwkami oferują wszystkie cukiernie, ale nie ma to jak babciny wypiek. Dlatego postanowiliśmy uchylić rąbka tajemnicy i prezentujemy przepis na ciasto ze śliwkami od naszej zaprzyjaźnionej babci.
Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami drożdżowe
Składniki na ciasto:
ok. 600 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g masła
ok. 40 g drożdży
1 szklanka mleka
5 żółtek
szczypta soli
kilka kropli olejku waniliowego
Zobacz przepis wideo - Ciasto z kruszonką i śliwkami
Piana do ciasta ze śliwkami:
5 białek
3 łyżki cukru pudru
Kruszonka do ciasta ze śliwkami:
125 g mąki pszennej
125 g mąki krupczatki
125 g cukru pudru
125 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki cynamonu
1 kg śliwek
Ciasto ze śliwkami - tak robimy:
Ciasto: z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 100 ml mleka przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Mleko lekko podgrzać, masło roztopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i wyrabiać do połączenia się składników, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
Piana: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Kruszonka: do miski wsypać przesiane mąki oraz cukier puder. Dodać miękkie masło. Palcami rozetrzeć mąkę z cukrem i masłem. Zagniatać do momentu, aż da się radę ciasto zlepiać w większe kawałki. Na czas wyrastania ciasta drożdżowego wstawić kruszonkę do lodówki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180C piekarnika i podpiec 10 minut. Podpieczone ciasto wyjąć ostrożnie z piekarnika, ułożyć na nim śliwki (Śliwki warto układać skórką do dołu. Nie wyschną w czasie pieczenia, a ciasto nie nasiąknie ich sokiem). Przykryć pianą z białek. Na pianę z białek wyłożyć kruszonkę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25-30 minut.
[b]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?