ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Muchomor sromotnikowy i kania - różnice. Jak odróżnić...

(ls)

2013-09-23 13:04

2014-09-13 22:38

32 Komentarze
Dodaj komentarz

Muchomor sromotnikowy i kania - różnice. Jak odróżnić muchomora i kanię

(ls)

2013-09-23 13:04

Muchomor sromotnikowy a kania. Grzyby przyciągają do lasu miłośników zalewajki, jajecznicy z grzybami i grzybów marynowanych. Podczas zbierania grzybów trzeba jednak zachować rozwagę, bo muchomor sromotnikowy jest bardzo podobny do czubajki kani, zielonej surojadki lub gąski zielonej zwłaszcza w początkowym okresie dojrzewania.
Muchomor sromotnikowy a kania - różnice

1.Kania po pierwsze jest zwykle o wiele większa.

2. Owocnik kanii ma na kapeluszu łuszczące się brązowawe elementy, które można zetrzeć (postrzępiony jest kapelusz i trzon. Kapelusz muchomora sromotnikowego u góry jest z reguły gładki, choć czasami bywa lekko włóknisty, w kolorze zielonawym, żółtawym lub szarawym.


3. Pod spodem kapelusza czubajki są białe dość szerokie blaszki. Wysmukły trzon ma pierścień, który jest ruchomy. Tego wyraźnego ruchomego pierścienia nie posiada muchomor zielonawy. Na dole trzonu u kani jest zgrubienie - bulwa, ale bez pochwy. Natomiast muchomor sromotnikowy, czyli zielonawy, posiada na dole tak zwaną pochwę, czyli jest w otoczce.
Magda Gessler w Kobiborze - nowy sezon rozpoczęty

Trzeba wyzbyć się mylnych założeń: grzyby zaczerwione (robaczywe) nie są trujące, a srebrna łyżeczka czernieje, gdy w garnku jest okaz trujący.

Nie wierzmy, że cebula, gotowana z trującymi grzybami ciemnieje (cebula w garnku z trującymi grzybami może być biała).

To bzdura, że jak grzyb nie jest gorzki to można go jeść. Właśnie muchomor zielonawy jest bardzo smaczny, ma też bardzo przyjemny delikatny zapach.

ZOBACZ TEŻ: Potrawy z dyni: Chipsy z dyni z sosem z papryki

Muchomor sromotnikowy zawiera dwa rodzaje toksyn: fallotoksyny oraz amatoksyny. Toksyną odpowiedzialną za zatrucie po spożyciu muchomora sromotnikowego jest alfa-amanityna. Toksyny powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby i innych narządów ciała[5].

Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym najczęściej mylonym z kanią

Pierwsze objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się dosyć późno, bo po 8-12 godzinach od momentu spożycia grzybów. Wtedy niestety większość trucizny jest już wchłonięta do krwi. Osoby, które zjadły muchomora sromotnikowego mają zawroty i bóle głowy, nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunkę, przyspieszone tętno.

Komentarze

(32)
Sortuj komentarze: zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

zadanie na biologie

+1 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

kinga murzyn (gość)  •

Dziękuje za zadanie przydało mi się

odpowiedzi (0)

skomentuj

Najlepiej

+1 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Juleczgaaa (gość)  •

Najlepiej grzybów ogólnie nie jeść, żeby nie ryzykować
Pozdrawiam

skomentuj

Tylko czasem

+2 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Juleczgaaa (gość)  •

Tylko czasem jak faktycznie chcesz

odpowiedzi (0)

skomentuj

nie warto ryzykować, lepiej jeść borowiki

+1 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

jasiek (gość)  •

po co ryzykować własnym życiem?

odpowiedzi (0)

skomentuj

to nie sromotnik

+3 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

jokko (gość)  •

A ja myślę, że ludzie nie trują się sromotnikami - bo cięzko kanię pomylić z muchomorem - tylko czubajeczkami. Niektóre są łudząco podobne do kani - tylko drobniejsze. Natomiast toksyny mają takie same jak sromotnik.

odpowiedzi (0)

skomentuj

podobieństwo

+4 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

belfer (gość)  •

Od co najmniej 40 lat zbieram grzyby w tym kanie. Pomylić ją ze sromotnikiem jest na prawdę trudno. Tylko w bardzo wczesnej fazie wzrostu jej kapelusz jest całkowicie zwinięty i ma mniej cętek. Muchomor wygląda wówczas podobnie, choć nawet wtedy można je odróżnić po budowie wspomnianej bulwy u nasady trzonu. U kani jest to wyraźne zgrubienie bez dodatkowej pochwy. Tydzień temu przywiozłem z lasu pod Aleksandrowem ponad 70 kań! Część dawno zjadłem, resztę ususzyłem. Po roztarciu dosypuję potem do zup i sosów. Pozdrawiam grzybiarzy.

odpowiedzi (0)

skomentuj

zdjęcia

+2 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Robert (gość)  •

Jak ktoś szuka zdjęć, to ma je tutaj:
http://www.grzyby.pl/pelna/gatunki/Macrolepiota_procera.htm
Nie wiem tylko czy bez wykupienia dostępu do serwisu wszystkie zdjęcia są dostępne.

odpowiedzi (0)

skomentuj

sromotnik czy kania ?

+3 / -6

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

ewiiiik (gość)  •

różnice fakt są ale.....nigdy nie odważę się jej zebrać i spróbować wiedząc że nawet doświadczeni grzybiarze są w stanie się pomylić

odpowiedzi (0)

skomentuj

Nie rozumię

+6 / -7

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

gość (gość)  •

Nie rozumię jakim trzeba być ciemnym i nie douczonym by mylić te dwa grzyby.Choć mieszkam w Łodzi to mając juz 8 lat bez błędnie je odrózniałem.Nigdy się nie pomyliłem.Jak ktoż nie potrafi ich odróznić to lepiej niech siedzi w domu!

skomentuj

nie rozumiem

+6 / -4

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

2gość (gość)  •

Jak ktoż nie potrafi pisać i wali takie byki ortograficzne, to niech tylko zbiera grzyby.

odpowiedzi (0)

skomentuj

grzyb

+4 / -5

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

grzybowo (gość)  •

przestań się tu denerwować lamusie każdy chce wiedziec takie rzeczy zeby uniknąć pomyłki która moze zawazyc na zdrowiu a nawet zyciu a nie koniecznie jak ty kazdy w wieku 8 lat jak ty geniuszu potyrafi rozpoznaxc grzyby patałachu jeden łobserdaku

odpowiedzi (0)

skomentuj

kania muchomor sromotnikowy różnice

0 / -3

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

 •

dokładnie są różnice pomiędzy muchomorem sromotnikowym i kanią

odpowiedzi (0)

skomentuj

muchomor sromotnikowy kania

0 / -3

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

 •

rózniece pomiędzy muchomorem sromotnikowym i kanią są spore. jak odróżnić muchomora od kani?

odpowiedzi (0)

skomentuj
1 »