Biały ser twarogowy jest źródłem dobrej jakości białka, które nasz organizm wykorzystuje do budowy ciała. Spożycie sera twarogowego nie powoduje wzrostu stężenia glikemii poposiłkowej, więc jest bezpiecznym produktem w codziennej diecie osób chorych na cukrzycę. I co najważniejsze, ser twarogowy dostarcza wapń, który jest głównym budulcem kości oraz cynk, który ma dobry wpływ na gojenie ran, wzmacnia odporność, zapewnia prawidłową pracę narządów rozrodczych i wzmaga wzrost włosów i paznokci.
W produktach mlecznych, także w serze twarogowym, znajdują się białka mleka, w większości są to kazeina i alfalaktoglobulina, które mogą wywoływać alergię. Jeśli jesteśmy uczuleni na któreś z białek mleka, przeciwskazane jest jedzenie produktów mlecznych: serów, jogurtów, kefirów, lodów itp.
Po twaróg nie powinny sięgać też osoby z tzw. nietolerancją laktozy. To znaczy z niedoborem enzymu (laktazy), który rozkłada cukier mleczny (laktozę). W ich przypadku ser może działać drażniąco na przewód pokarmowy i powodować między innymi wzdęcia i biegunki.
Jeśli nie cierpimy z powodu powyższych dolegliwości, możemy jeść ser twarogowy.
W sklepach znajdziemy sery twarogowe, serki kanapkowe, serki smakowe z dodatkami np. warzyw. Najlepszym wyborem jest ser najmniej przewożony, czyli zwykły twaróg, najlepiej półtłusty. Znajdziemy w nim rozpuszczalne w tłuszczach wit.: A, D i E, których nie ma w chudym serze. Jednocześnie ser półtłusty jest mniej kaloryczny i zawiera prawię o połowę mniej tłuszczy nasyconych od swojego tłustego odpowiednika. Tłuszcze nasycone spożywane w nadmiarze sprzyjają podnoszeniu się stężenia we krwi cholesterolu LDL i triglicerydów.
Jeśli nie lubimy konsystencji twarogu, możemy sami przygotować „serek kanapkowy”. Wystarczy zblendować ser twarogowy z dodatkiem jogurtu naturalnego lub fety. Przyrządzić możemy też wersję paprykową z dodatkiem pieczonej papryki lub pomidorową z pieczonymi pomidorami. W ten sposób wiemy, co jemy i że jemy zdrowo.
Zmienne losy serwatki
Serwatka (produkt uboczny powstający przy produkcji białego sera) przez wieki wykorzystywana była w ludowej medycynie oraz do produkcji kosmetyków (używano jej między innymi do kąpieli).
Z biegiem czasu uznana została za odpad.
Dzisiaj serwatka wraca do łask. Naukowcy na nowo odkrywają jej lecznicze właściwości. Serwatka zawiera bowiem wysokiej jakości i łatwo przyswajalne składniki odżywcze: białka, witaminy szczególnie z grupy B, osiem minerałów, głównie wapń, sód, fosfor i jod, 23 aminokwasy, w tym bardzo ważną cysteinę i 11 enzymów. To znakomity zestaw, który pomaga w szybkiej odbudowie komórek.
ŚMIESZNE WIERSZYKI URODZINOWE, ZABAWNE SMSY NA URODZINY
UCHO PREZESA 12 U PREZESA... WITOLD WASZCZYKOWSKI UCHO PREZESA KOLEJNY ODCINEK
KARPIÓWKA ODOLANÓW PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH MAGDY GESSLER [MENU, CENY, OPINIE]
AGENT GWIAZDY 2 KTO ODPADŁ Z OSTATNIEGO ODCINKA?
UCHO PREZESA 11 ZA DARMO NA YOUTUBE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zanim stała się gwiazdą, Pakosińska wyglądała jak inna osoba! Poznalibyście ją?
- Absolutne szaleństwo na nowej okładce Maryli Rodowicz. Wygładzili nawet haluksy!
- Tak Kozidrak spełnia się jako babcia. Paparazzi przyłapali ją na luzie i bez doczepów
- Sykut straci posadę w "Tańcu z Gwiazdami"? Oto, co mówi o planach na przyszłość