Czasem jeszcze można ją było kupić na jakieś ważne święto państwowe. Wystana w długiej kolejce, dzielona pod przydział szynka, leżała w lodówce dwa, nieraz trzy tygodnie, krojona na cieniutkie plastry. Nawet gdy już się zeschła, to ciągle była aromatyczna. Dzisiejsze szynki już po kilku dniach zaczynają pleśnieć, zielenieć i smak nie ten co niegdyś. Ale za to są tak tanie, że stały się wędliną uboższych. Bogaci natomiast uganiają się za prawdziwym, surowym, wędzonym boczkiem. Jest droższy od szynki, a i tak zazwyczaj dziwnie się zachowuje. Na patelni dusi się zamiast smażyć, nie daje się z niego wytopić smalcu. Po to by jeść prawdziwy boczek i prawdziwą szynkę, trzeba je sobie samemu uwędzić. Już wkrótce pierwszy raz w tym roku napalę w wędzarce. A państwo?
Ucho prezesa 8
WIERSZYKI NA DZIEŃ CHŁOPAKA
Dzień mężczyzn życzenia
Wyniki Lotto
ROAST POPKA NA ŻYWO GDZIE OGLĄDAĆ? ZA DARMO ONLINE ROAST POPKA
Alarm w łódzkim centrum handlowym
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pazura wziął kolejny ślub poza granicami Polski. Nikt się tego po nim nie spodziewał
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce