Dzięki zawartości żelaza, miedzi i manganu wpływają korzystnie na procesy krwiotwórcze. Zwiększają też odporność naszego organizmu, bo są bogate w witaminę C. Dzięki sporej ilości potasu zapobiegają nadciśnieniu, a zawarte w nich olejki eteryczne leczą kaszel i oczyszczają nos.
Świetnie regulują przemianę materii, ponieważ zawierają prawie komplet witamin z grupy B oraz błonnik. Duża zawartość siarki z kolei sprawia, że włosy lepiej rosną. Sok z czarnej rzodkwi wciera się w skórę głowy.
Choć można kupić je przez cały rok, najzdrowsze i najsmaczniejsze są rzodkiewki wyhodowane samodzielnie, we własnym ogródku. Najlepiej oczywiście jeść je na surowo, zaraz po zerwaniu, gdy są chrupiące i jędrne. Pasują do sałatek i past. Warto także jeść kiełki rzodkiewki. To prawdziwa bomba witaminowa, która niemal nie ma kalorii! Kiełki rzodkiewki są znakomitym dodatkiem do sałatek, twarożków i sosów warzywnych. Można nimi posypywać kanapki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ksiądz ze "Złotopolskich" wybrał sutannę, bo kochał się w mężczyźnie?!
- Porwała Mateuszka w "M jak Miłość". Nieznana historia Joanny Kasperskiej
- Aktorka Lena Góra prawie pokazała widowni obnażony dekolt! To działo się na scenie
- Maffashion i Michał mają wspólne plany po "TzG". To sporo mówi o ich relacji