Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb bez mąki. Przepis. Chleb wieloziarnisty bez mąki. Jak upiec chleb bez mąki?

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Domowy chleb można upiec wykorzystując gotowe mieszanki ziaren.
Domowy chleb można upiec wykorzystując gotowe mieszanki ziaren. Magdalena Jach
Chleb bez mąki. Przepis. Chleb wieloziarnisty bez mąki. Jak upiec chleb bez mąki? Kto z nas nie lubi świeżo upieczonego chleba i delektowania się jeszcze ciepłą kromką tego wypieku? Moda na domowe wypieki nie mija - wręcz przeciwnie. W czasie pandemii wiele osób przekonało się, że warto eksperymentować w kuchni i z powodzeniem piecze różnego rodzaju pieczywo. Dziś proponujemy zdrowy chleb wieloziarnisty, bez mąki. Miks ziaren do przygotowania domowego chleba można skomponować samodzielnie lub kupić gotowy.

Chleb z ziaren bez dodatku mąki

Kto z nas nie lubi świeżo upieczonego chleba i delektowania się jeszcze ciepłą kromką tego wypieku? Moda na domowe wypieki nie mija - wręcz przeciwnie. W czasie pandemii wiele osób przekonało sie, że warto eksperymentować w kuchni i z powodzeniem piecze różnego rodzaju pieczywo. Dziś proponujemy zdrowy chleb wieloziarnisty, bez mąki.

Zdrowe ziarna
Miks ziaren do przygotowania domowego chleba można skomponować samodzielnie lub kupić gotowy.
Wystarczy miks ziaren i w domu można przygotować znakomity chleb, bez mąki. Ziarna możemy dobrać samodzielnie albo skorzystać z gotowych mieszanek. Jedną z nich jest na przykład taka: pestki dyni, słonecznika, nasiona siemienia lnianego i biały sezam. Ten zestaw to bomba witaminowa, która dostarczy naszemu organizmowi, wielu cennych składników – m.in. błonnika. Powstanie z nich znakomity pełnoziarnisty chleb.
Sposób wykonania
Ziarna należy przełożyć do miski i dodać do nich dwa jajka. Całość dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Do gotowej masy można dodać wybrane, ulubione składniki, które urozmaicą chleb.
Co dodać?
Na przykład

  • suszoną żurawinę,
  • morele,
  • śliwki
  • suszone pomidory
  • przyprawy – odrobinę soli czy ziół.

Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki, która została dołączona do opakowania. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 50 minut.
Po upieczeniu odstawiamy chleb do wystygnięcia i dopiero potem kroimy.
Chleb wieloziarnisty znakomicie urozmaici codzienną dietę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany