Im bardziej rygorystycznej diety przestrzegamy, tym szybciej po jej zakończeniu przybieramy na wadze. Wszystkim tym, którzy przed urlopem chcieliby co nieco zrzucić, podpowiemy, jak to zrobić. Od jutra do następnej soboty do każdego egzemplarza "EI" będą dołączane, specjalnie dla naszych Czytelników, niezbędne w trakcie odchudzania tabele kaloryczne produktów spożywczych.
Energia, czyli kaloria
By nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebna jest mu odpowiednia ilość energii. Jej źródłem są spożywane przez nas pokarmy i napoje.
- W wyniku spalania zawartych w pożywieniu składników organicznych tworzy się energia cieplna, nazwana wartością energetyczną (kalorycznością) produktu - wyjaśnia mgr inż. Maria Jagiełło, dietetyk. - Wartość energetyczną wyraża się w kilokaloriach (kcal), potocznie określanych kaloriami lub w kilodżulach (kJ), najczęściej w przeliczeniu na jednostkę wagową, np. 100 g.
By móc dostarczyć organizmowi właściwej do zapotrzebowania ilości energii, należy odpowiednio skomponować dietę. W tym celu trzeba poznać wartość kaloryczną żywności. I tak 1 g tłuszczu dostarcza około 9 kcal, węglowodanów - około 4 kcal, białek - około 4 kcal, alkoholu - 7 kcal.
- Dorosłej osobie powinno wystarczyć 1500 kcal dziennie - mówi prof. dr hab. n. med. Bogdan Modzelewski, ordynator Oddziału Klinicznego Chirurgii Gastroenterologicznej, Onkologicznej i Ogólnej w szpitalu im. N. Barlickiego. - Jeśli organizmowi dostarcza się więcej kalorii, niż jest on w stanie spalić, dochodzi do tycia.
Jak uniknąć pułapek
Dwie łyżki śmietany to 80 kcal, ale już dwie łyżki jogurtu to tylko - 6 kcal. Mała łyżeczka masła dodana do warzyw to 45 kcal, ale zasmażka na oleju to 220 kcal. Szynka z indyka ma dwa razy mniej kalorii niż żółty ser lub szynka wieprzowa. Natomiast dwa hamburgery pokryją dzienne zapotrzebowanie kaloryczne siedzącej przy biurku kobiety - tego też dowiecie się z kolejnych edycji naszych tabel.
***
* Jutro, w sobotę (26 maja) opublikujemy tabele kaloryczne dań jarskich, zup, warzyw, orzechów oraz dodamy etui na tabele.
* W poniedziałek (28 maja) - tabele kaloryczności pestek, owoców, mięsa i tłuszczów.
* We wtorek (29 maja) - tabele kaloryczności kotletów, filetów, dań mięsnych i wędlin.
* W środę (30 maja) - tabele kaloryczności ryb, jajek, kasz i makaronów.
* W czwartek (31 maja) - tabele kaloryczności napoi, dań typu fast food oraz alkoholi.
* W sobotę (2 czerwca) będzie się można dowiedzieć, jak bardzo energetyczne są desery, kanapki, pieczywo i ciasta.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hit! Pokazali taniec Radwańskiej i jej koleżanek. Tak balowała na weselu znajomych
- Widzowie dopatrują się romansu w TzG! Drobne gesty zdradzają wszystko
- Od sutenerki i żony gangstera do celebrytki. Tak Kaźmierska pięła się na szczyt
- Padliśmy, gdy zobaczyliśmy z bliska stopy Heleny Vondrackovej! Ten widok poraża