Na rynkach kalafiory i brokuły kosztują tyle samo, po ok. 5 złotych za główkę. Mniejsze można kupić już po 3 zł. To ceny podobne jak w zeszłym roku. Jedne i drugie pochodzą z krajowych upraw. O tej porze roku zarówno kalafior jak i brokuł jest z produkcji pod osłonami. Co zatem wybrać?
Jedne i drugie mają podobne właściwości, bo są blisko spokrewnione. Często jedzone, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. Brokuły mają jednak znacznie więcej witaminy C i beta karotenu chroniącego przed chorobami oczu, podnoszącego odporność organizmu, a także opóźniającego starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek. Brokuły mają też mniej sodu, a więc są bezpieczniejsze dla osób z nadciśnieniem.
Jedne i drugie można jeść na surowo, co u nas jest mało popularne.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rafał Mroczek wziął ślub z ukochaną! Cichopek i Kurzajewski pokazali zdjęcia z wesela
- Sprawdziliśmy, jak będzie wyglądać dziecko Krzan i jej ukochanego. Sama słodycz!
- Amerykanie wycenili Alicję Bachledę-Curuś. Takiej fortuny nikt się nie spodziewał
- Zapendowska nie była idealną matką. Takie błędy popełniła przy wychowywaniu córki