Święto grilla, które przypada 2 maja, to impreza, bez której żaden łasuch obyć się przecież nie może. W łódzkich sklepach półki uginają się od różnego rodzaju grillowego sprzętu. Handlowcy dwoją się i troją, bo wymagania klientów rosną z roku na rok. - Grillowanie to pasja wielu łodzian, którzy nie zadowolą się byle czym - mówi Krzysztof Żyłka, pracownik marketu przy ul. Wieniawskiego. - Wiedzą, że inwestycja w dobry sprzęt się opłaca. Nie kupują najprostszych modeli, które kosztują 9 zł, tylko szukają bardziej skomplikowanych, w cenie od ok. 120 zł.
Hitem są okrągłe, solidne, metalowe egzemplarze z pokrywami. Wyposażone m.in. w popielniki, uchwyty, ruchome ruszty, kółka i termometry. - Pokrywa sprawia, że potrawy pieką się szybciej i równomiernie - wyjaśnia pan Krzysztof. - Mięsiwa są soczyste, a kiełbaski mają chrupiącą skórkę. Dobry grill to nie wszystko. Potrzebny jest węgiel, brykiet, podpałka, zestaw sztućców i inne przybory, np. dodatkowe ruszty, na których przyrządza się potrawy z ryb, warzyw, owoców i owoców morza. - Klienci chętniej wybierają podpałki w kostkach w cenie od 1,99 zł. Są bezwonne i szybko się palą. Płynne kosztują od ok. 5 zł za 500 ml - dodaje sprzedawca.
Więcej przeczytasz w dzisiejszym wydaniu Expressu Ilustrowanego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak NAPRAWDĘ wyglądają przedramiona 68-letniej Kwaśniewskiej! Tego nie da się ukryć
- Ojciec dziecka Tomaszewskiej nie spełnia się w nowej roli? "Już jest przestraszony"
- Bliscy Murańskiego boją się mówić prawdy o jego śmierci! "I tak byście nie uwierzyli"
- Chwajoł tłumaczy się z nieprzyzwoitej kreacji na komunię. Szok, co napisała [FOTO]