Działająca w gmachu Muzeum Sztuki Współczesnej w San Francisco restauracja "inSitu" przygotowała program, do udziału w którym zaprosiła najwybitniejszych szefów kuchni i restauratorów z całego świata. W prestiżowym gronie znalazł się reprezentant Polski, Wojciech Modest Amaro. Kulinarnych "dzieł sztuki" skosztować można na miejscu, w gmachu muzeum. Kulinarny projekt ma na celu zaprezentowanie różnorodności oferty szefów kuchni.
Amaro zaprezentował autorską wersję wędzonego łupacza z sałatką z rukwi wodnej i kwiatów kopru, renklody i granity, na bazie ginu. - Jest to wydarzenie bez precedensu w moim życiu i jestem niezmiernie szczęśliwy, że piszę kawałek historii dla polskiej gastronomii. W grudniu będę w muzeum w San Francisco, gdzie osobiście przygotuję kilka dań, a następnie zaserwuję autorską kolację w trzygwiazdkowej restauracji – zapowiada Amaro.
Wojciech Modest Amaro to jeden z najsłynniejszych polskich restauratorów. W 2008 r. został wyróżniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem "Chef de L'Avenir", jego warszawska restauracja - Atelier Amaro - w 2013 r. została odznaczona gwiazdką Michelin, jako pierwsza w Polsce. Książka "Kuchnia polska XXI wieku" w 2010 r. została nagrodzona Grand Prix podczas Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu.
Źródło: Onet
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dorosły syn Grechuty uciekł z domu na dwa lata. Prawdę powiedział po jego śmierci
- Tak wyglądają nieznani uczestnicy "Rolnik szuka żony". Fani muszą sporo nadrobić...
- Syn Bachledy-Curuś poszedł z ojcem w miasto! Przypomina mamę? | ZDJĘCIA
- Daniel Martyniuk uciekł z Polski. Niewiarygodne, kto mu towarzyszy