Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z kaczki, gęsi i jabłek, czyli Smakujemy Niepodległość - Festiwal Dobrego Smaku zaczyna się już 9 listopada! Oto menu restauracji

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Wideo
od 16 lat
Już po raz kolejny w Łodzi świętować będziemy niepodległość przy stołach. Specjalnie z tej okazji znany i lubiany Festiwal Dobrego Smaku od kilku lat ma swą jesienną odsłonę w postaci dań z kaczką, gęsią i jabłkiem w rolach głównych. Od 9 do 11 listopada będą je serwować łódzkie (i nie tylko) restauracje.

Festiwal Smakujemy Niepodległość - 9 - 11 listopada 2023

Radość z niepodległości będziemy znów dzielić z bliskimi i przyjaciółmi przy stołach w restauracjach, które specjalnie przygotowały dania z gęsi i kaczek oraz jabłek.

- Znów będziemy się cieszyć tradycyjnymi polskimi smakami w wyjątkowej atmosferze - zapowiada Barbara Sokołowska-Urbańczyk, organizatorka Festiwalu Dobrego Smaku i jego jesiennej odsłony. - To już dziewiąta edycja tego wydarzenia. Ubiegłoroczna przyciągnęła prawdziwe tłumy gości. To świetna okazja, by spróbować potrwa, jakich na co dzień nie przygotowuje się w domu. Zaprosiliśmy do udziału w festiwalu lokale, które brały udział w poprzednich edycjach, ale mamy też nowych uczestników, jak La Vende z Manufaktury, Kolekty, Ukryte Rzeki czy włoskie bistro Marco. Niektóre restauracje prócz festiwalowych dań przygotowały także desery, a nawet kompletne menu z zupą i przystawkami.

Łącznie do spróbowania będzie 17 dań i 10 deserów!
Festiwal Smakujemy Niepodległość to też konkurs - na najlepsze dania. Tym razem nie będzie ich jedna oceniać jury. To sami goście restauracji wybiorą zwycięskie propozycje. Swój głos będzie można oddać od 9 listopada od godziny 13, do 12 listopada do godziny 20. Po jednym głosie będzie można oddać na danie, deser i najsympatyczniejszą obsługę. Dla laureatów przewidziano nagrody w postaci wypoczynku w Columna Medica SPA.
Głosowanie odbywać się będzie poprzez stronę: https://festiwaldobregosmaku.eu/

SMAKUJEMY NIEPODLEGŁOŚĆ - lista restauracji wraz z ich ofertą festiwalową

AGRAFKA, PIOTRKOWSKA 90
Konfitowana szarpana kaczka z dodatkiem korzennego buraka, koziego sera, beszamelu żurawinowego i makaronu własnej roboty wszystko to podane na purée z zielonego jabłka i zapiekanym z musem z ricotty
Cena 37 zł

BAWEŁNA, MANUFAKTURA, OGRODOWA 19A/ 46
Danie: pierś z gęsi confit, konfitowana pierś z polskiej owsianej gęsi, marynowana w aromatycznych ziołach, serwowana z dressingiem jeżynowo żurawinowym, musem z pieczonej dyni i jabłek, borowikami smażonymi na maśle i kiełkami groszku.
Cena 99 zł

DELIGHT, VIENNA HOUSE BY WYNDHAM ANDEL’S, UL. OGRODOWA 17
GĘŚ KOPNIE Udo z gęsi konfitowane, panierowany pęczak z wątróbką gęsią, sos śliwkowy, puree ziemniaczane z lubczykiem, karmelizowana szalotka
Cena 85 zł
KRÓLOWA KACZKA Filet z kaczki, puree jabłkowe, pieczony burak, sos na bazie cydru, chrust pietruszkowy, karmelizowana figa
Cena 72 zł

DRUKARNIA. SKŁAD WINA I CHLEBA, OFF PIOTRKOWSKA, ROOSEVELTA 10 C
Noga z kaczki confit / puree jabłko / sos piernik / żel wiśnia / chips pietruszka / kaszotto borowikowe pęczak / pieróg jabłko – wanilia / oliwa ziołowa / surówka: seler, żurawina, brzoskwinia, liście nasturcji
Cena 52 zł

FERWOR, PIOTKOWSKA 97
Rosół z gęsi z domowym makaronem
Cena 20 zł
Danie: Ferworowa Kaczka Confit, czyli konfitowana noga z kaczki, kugel z batatów z sosem gruszkowym
Cena 49 zł
Deser: jabłko w cieście
Cena 24 zł

FOUR COLORS, DOUBLE TREE BY HILTON, ŁĄKOWA 29 D
Danie : pierś z gęsi/ mille-feuille z ziemniaka/ puree z buraków/ jus z gęsi/ rwane udo/puree z pasternaku i palonego masła/kruszonka panko
Cena 59 zł
Deser : jabłko/ szałwia/ cytrynowa werbena/ karmel
Cena 28 zł

IMBER, PIOTRKOWSKA 43
Danie: rolada z gęsiny podana z kluską na parze i warzywami korzeniowymi pieczonymi z miodem i tymiankiem / sos chałwowy / zioła
Cena 54 zł

LEN I BAWEŁNA, OFF PIOTRKOWSKA, PIOTRKOWSKA 138/140
Polska gęś
Marynowana w ziołach pierś z polskiej owsianej gęsi podawana z dyniowym risotto, pieczonymi śliwkami w miodzie, smażonymi rydzami, dressingiem śliwkowym i kiełkami groszku.
Cena 99 zł.

Staropolska brukwiowa na gęsinie
Aromatyczna zupa gotowana na gęsinie, włoszczyźnie i cebuli podawana z brukwią, szarpaną gęsiną, marchewką i natką pietruszki.
Cena 29 zł

NITKA. PASTA-WINE-CHILI, PIOTRKOWSKA 56
Danie główne: długo duszona gęś owsiana z Bogusławic po włosku, podana ze złocistą polentą z kaszy jęczmiennej, słodko-kwaśnym musem z rokietnika, oraz z chipsem z kapusty kiszonej w całych głowach z łódzkiego gospodarstwa, żelką z jarzębiny oraz scaloppine z wątroby i gęsi gotowanej we własnym tłuszczu, podane z sosem z dzikiej róży
Cena 45 zł
Deser : fuzja dwóch klasycznych łódzkich deserów z trzech rodzajów jabłek ( szara reneta, antonówka, papierówka) z łódzkiego gospodarstwa. Jabłka podane w łódce z piernika marchwiowego
Cena 18 zł

OBIECANA CAFE, PIOTRKOWSKA 295 A, OGRODY GEYERA
Deser: jabłkowe crumble z lodem, czyli pieczone jabłka z miętą pod kruszonką z lodami waniliowymi
Cena18 zł

POWIDOK BISTRO BY STACJA ZERO, PLAC WOLNOŚCI 8/ 1U
Danie: kaczka na różowo, demi glace z nutą cydru, chutnej gruszkowy, cepelin z konfitowanym
mięsem kaczki
Cena 52 zł
Deser: tartaletka jabłkowo-orzechowa z lodami cynamonowymi
Cena 24 zł

SPÓŁDZIELNIA , OFF PIOTRKOWSKA, ROOSEVELTA 10 C
Danie : pęczotto, smażone gęsie serca, gęsi jus, pieczone jabłko, rozmaryn
Cena 39 zł
Deser: domowa szarlotka z szarej renety pod kruszonką na maślanym kruchym spodzie
Cena 22 zł

RYŻOWA BUŁA, PIOTRKOWSKA 79
Amuse Bouche
Jhōla
Bulion z gesi /galangal/ pierozek z gesina/ cumin/ kurkuma/ kolendra/ czerwona cebula/ biala rzepa/ chilli
Cena 25 zł

রাজ হাঁস RAJ HASH
Piers z gesi/ chutney pomidorowy/ udo z gesi/ ryz basmati/ ziemniaczane frytki w stylu bengalskim alu baji/ kolendra/ kurkuma
Cena 60 zł
Deser
পাটিসাপটা পিঠা PATISHAPTA
Naleśnik ryżowy/ prazone jabłko/ cynamon/ kardamon/ goździk/ sos wiśniowy/ ciastko cygaretkowe/ temperowana czekolada/ mango
25 zł

WISH SANDWICH, PIOTRKOWSKA 88
Danie: Goosebumps, czyli chałka/ wędzona pierś gęsia/ pate z kaczych wątróbek/ jabłka/marynowane warzywa/ sos
Cena 52 zł

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany