To oryginalne warzywo nie jest jeszcze tak popularne w Polsce jak dynia piżmowa, hokkaido, czy ta olbrzymia znana z rynków i targowisk. Jednak jej zalety potrafią docenić smakosze, którzy po nią sięgnęli.
Podstawową zaletą dyni makaronowej jest to, że do pieczenia wyjmujemy tylko pestki, a całą dynię (przekrojona np. na pół) wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie miąższ jest upieczony, ale nie ma on konsystencji papki jak w przypadku innych rodzajów tego warzywa, a przybiera postać nitek przypominających spaghetti. To właśnie temu zawdzięcza swoja nazwę. Jest to doskonały zamiennik tradycyjnych makaronów. Wegetarianie mogą ją łączyć z warzywami strączkowymi, a mięsożercy z mięsnymi sosami.
Zobacz też:W nocy po Piotrkowskiej spacerował... Spiderman
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak NAPRAWDĘ wyglądają przedramiona 68-letniej Kwaśniewskiej! Tego nie da się ukryć
- Ojciec dziecka Tomaszewskiej nie spełnia się w nowej roli? "Już jest przestraszony"
- Bliscy Murańskiego boją się mówić prawdy o jego śmierci! "I tak byście nie uwierzyli"
- Chwajoł tłumaczy się z nieprzyzwoitej kreacji na komunię. Szok, co napisała [FOTO]