Na straganach i na pólkach w super i hipermarketach piętrzą się kolorowe dynie do jedzenia i do ozdoby. Jedni kupują je w całości, by zrobić z nich jesienne dekoracje na parapecie lub przed domem. Inni wybierają dynię w kawałkach, by przyrządzić z nich smakowite przetwory na zimę lub ugotować pyszne danie.
Dynia muscat jest coraz bardziej popularna i chętnie uprawiana przez polskich rolników. Łodzianie ja polubili, bo jest bardzo dekoracyjna i wyjątkowo smaczna - mówi sprzedawca dyń na Bałuckim Rynku w Łodzi.
Charakterystyczną cechą dyni prowansalskiej, zwanej też muscat lub muszkatołową, jest jej niezwykły kształt. Lekko spłaszczona, ma wyraźne żebra. Skóra jest ciemno zielona z lekko srebrnym nalotem, a po rozkrojeniu w środku ukazuje się intensywnie pomarańczowy kolor. W środku ma niewielkie gniazdo nasienne z nasionami w kształcie łez. Miąższ jest zwarty, ale delikatny. Jeśli dynię zostawimy jako dekorację z czasem skórka również zrobi się pomarańczowa. Z reguły waga jednej takiej dyni waha się od 5 do 10 kilogramów. Dynia doskonale nadaje się do wyciskania soku (jest bogatym źródłem beta karotenu) na surowo, na warzywne frytki, do pieczenia i gotowania.
Na rynkach można kupić też klasyczną dynię pomarańczową w odmianach hokkaido, dynia olbrzymia, piżmowa. Dynia olbrzymia przez długie lata królowała na polskich stołach. Ma dość delikatny smak i lekki, morelowy odcień miąższu o jaśniejszym odcieniu skórki. Zwykle waży kilkanaście kilogramów, choć największe okazy dobijają setki. Na rynku kupujemy zwykle po cząstce takiej dyni, bo w całości trudno ją unieść.
Ceny dyni wahają się od 3 do 5 zł za kilogram. Na ryneczku na Retkini przy ul. Armii Krajowej za pomarańczową trzeba zapłacić 3-4 zł, a za zieloną prowansalską 4,5-5 zł. Na Górniaku cena kilograma dyni była ujednolicona i za każdą odmianę trzeba zapłacić 5 zł.
W hipertmarkecie Auchan dynia hokkaido kosztuje 6,69 zł za sztukę, dynia makaronowa 7,78 zł za sztukę, a dynia na zupę, czyli obrana i pokrojona w pudełku kosztuje 12,49 zł za kilogram, dynia bio (piżmowa) to wydatek 7,79 zł za sztukę, a za dynię Nelson (z pistacjową skórką) zapłacimy 11,99 zł za sztukę.
Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hit! Pokazali taniec Radwańskiej i jej koleżanek. Tak balowała na weselu znajomych
- Widzowie dopatrują się romansu w TzG! Drobne gesty zdradzają wszystko
- Od sutenerki i żony gangstera do celebrytki. Tak Kaźmierska pięła się na szczyt
- Padliśmy, gdy zobaczyliśmy z bliska stopy Heleny Vondrackovej! Ten widok poraża