Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal czekolady i kawy - od piątku 12 kwietnia w Łodzi:menu i ceny. Przed nami 10 najsłodszych dni w roku GALERIA ZDJĘĆ, FILM

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Już dziś, czyli w piątek 12 kwietnia rusza najsłodszy w roku festiwal kulinarny. Przez 10 dni "Jemy w Łodzi" niestandardowe, odkrywcze i zaskakujące czekoladowe desery, także lodowe, smakujemy czekoladę nieosiągalną na co dzień, rozkoszujemy się kawą! Oto lista uczestników Festiwalu Czekolady i Kawy oraz ich propozycje.

Aż 10 najsłodszych dni - Festiwal Czekolady i Kawy 12-22 kwietnia 2024

Jemy w Łodzi wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń, Fuzją i Instytutem Kawy zapraszają na kolejną edycję Festiwalu Czekolady i Kawy. Słodkie święto zaczyna się już w piątek 12 kwietnia 2024, a na degustację festiwalowych smakołyków jest 10 dni!

Uczestnicy przygotowali 17 wyjątkowych deserów, a każdemu towarzyszy napój kawowy - zapowiada Iza Borowska, Jemy w Łodzi. - Motywem przewodnim festiwalu jest czekolada - w każdej postaci, ale rzadko kiedy w klasycznej.

Bądźcie więc gotowi na zaskakujące smaki i zestawienia.

Łódzkie kawiarnie i restauracje specjalnie na ten czas przygotowały swoje czekoladowe i kawowe propozycje. Możecie spodziewać się turbo czekoladowych deserów – wśród nich nie zabraknie fondantów z płynną czekoladą w środku, czekoladowych musów, tortów, bez, monoporcji czy deserów lodowych. Będą też dopasowane do nich kawy, niektóre z nich mogłyby stanowić deser sam w sobie.

Słodki targ – Fuzja Czekolady i Kawy - 20 kwietnia!

Tegoroczny festiwal będzie wyjątkowy, bo z wyjątkowym wydarzeniem specjalnym, a to wszystko dzięki głównemu partnerowi wydarzenia – FUZJI – miejscu, które oprócz mieszkań, lokali do wynajęcia, przestrzeni coworkingowej CitySpace i pięknych ogrodów ma też prawdziwą perełkę – zabytkową kotłownię. Właśnie do niej zaprosimy was w sobotę 20. kwietnia, tego dnia odbędzie się tu SŁODKI TARG.

Będzie kilkanaście stoisk najlepszych łódzkich pracowni cukierniczych, cukierni i piekarni, a także stanowiska z kawą speciality, rzemieślniczymi lodami, winem i rytualnym kakao. Dla zachowania słodko-wytrawnej równowagi przyjedzie też Gastromachina ze swoim foodtruck’iem. Będzie DJ i strefa chill z leżakami. Nie zabraknie dodatkowych atrakcji. Po pierwsze warsztaty dla dzieci z malowania brokatową czekoladą, które poprowadzi Cocoart’s. Po drugie warsztaty z palenia kawy pod czujnym okiem ekipy z Instytutu Kawy. Po trzecie degustacja winno-czekoladowa poprowadzona przez Muchę w kieliszku (kup bilet). I wreszcie, po czwarte – ceremonialne kakao, które przygotuje Dominika Repetto-Czapska (należy kupić bilet). Stoiska będą czynne od godziny 11.00 do 17.00, później - zamknięte degustacje.

Tego jeszcze w Łodzi nie było, organizujemy słodki targ po raz pierwszy w przestrzeniach zabytkowej Kotłowni w Fuzji - zapowiada Izabella Borowska, Jemy w Łodzi.

Na Festiwal Czekolady i Kawy zapraszają Iza Borowska, Jemy w Łodzi oraz Bartłomiej Musiał i Bartosz Krysicki,  Bistro Milk

Festiwal czekolady i kawy - od piątku 12 kwietnia w Łodzi:me...

LISTA UCZESTNIKÓW:
Cafe Verte (Piotrkowska 113)
Deser: Musssss – delikatny mus sernikowo-czekoladowy z nutą pomarańczy i kruszonką z palonej białej i mlecznej czekolady, posypany prażoną pistacją z solą morską
Kawa: Pistacchio cafe – włoska kawa z domową bitą śmietaną i prażoną pistacją
Ceny: Deser: 19 zł | Kawa: 14 zł

Cocoart’s (Okopowa 111)
Deser: Monoporcja – mus z ciemnej bardzo wytrawnej czekolady origin pochodzącej z Wenezueli. W środku znajduje się chrupiąca kula z pasty kokosowej z ciasteczkami oraz mleczną czekoladą. Na górze mus z cytryny i białej czekolady oraz gałązka z ciemnej czekolady.
Kawa: Affogato dla odważnych – espresso doppio zanurzone w lodach śmietankowych
Ceny: Deser: 29 zł | Kawa: 17 zł

Colour Cafe (Piotrkowska 132)
Deser gluten free: Beza czekoladowa z kremem czekoladowym z konfiturą z czarnej porzeczki i świeżymi owocami
Kawa: Latte Kinder Chocolate – kawa latte z bitą śmietaną, sosem czekoladowym i dwoma batonami Kinder Chocolate
Ceny: Deser: 22 zł | Kawa: 23 zł

Ekspres do kawy (Plac Dąbrowskiego 2)
Deser: Zielono mi, czyli matcha tiramisu z nutą truskawki oraz białej czekolady
Kawa: Wiosenne przebudzenie, czyli fiołkowe espresso tonic
Ceny: Deser: 23 zł | Kawa: 20 zł | Zestaw: 39 zł

Forno Nero (Piotrkowska 79)
Deser: Tortino Al Caramello – kruche ciasto / czekolada karmelowa gold / porzeczka / róża
Kawa: Espresso
Ceny: Deser: 27 zł | Kawa: 9 zł | Zestaw: 30 zł

Gia Pasta Bar (Al. Politechniki 1)
Deser: Magiczna Cytryna – cytryna / tymianek / biała czekolada / pistacje / mak / gorgonzola
Kawa: Lemon curd latte – lemon curd / czekolada z miętą / espresso / mleczna pianka
Ceny: Deser: 29 zł | Kawa: 20 zł | Zestaw: 39 zł

Hotel Grzegorzewski „Synestezja Smaku” (3-go Maja 59, Tuszyn)
Deser: Fondant Czekoladowy – francuskie ciastko czekoladowe podawane z konfiturą z marakui i mango, pieczoną białą czekoladą i bezą
Kawa: Pink Cappuccino – kawa z dużą ilością mlecznej piany barwionej sokiem z granatu
Ceny: Deser: 28 zł | Kawa: 16 zł | Zestaw: 40 zł

Imber (Piotrkowska 43)
Deser: Brownie z daktylami i solą morską z kremem pistacjowym
Kawa: Akacjowe Latte z Różą – podwójne espresso, mleko, akacja, róża
Ceny: Deser: 26 zł | Kawa: 19 zł | Zestaw: 42 zł

Kraftowa (Piotrkowska 48)
Deser: Sernik z Płynnym Szczęściem – pieczony sernik nowojorski z polewą z gorącej czekolady
Kawa: Ferrero’cino – kawa z kremem czekoladowo-orzechowym z posypką z orzechów i spienionym mlekiem
Ceny: Deser: 35 zł | Kawa: 16 zł | Zestaw: 45 zł

Łodziarnia/Drożdżarnia (Sienkiewicza 13)
Deser: Biała czekolada porzeczkowa z pistacjową duszą – lody: biała czekolada porzeczkowa z kremem pistacjowym, krokantem pistacjowym i pistacjami (podawane w wafelku lub kubeczku)
Kawa: Espresso albo cappuccino pistacjowe – w filiżance do espresso albo cappucciono z kremem z białej czekolady i kremu pistacjowego, na obrzeżach filiżanki posypka z prażonych pistacji i białej czekolady
Ceny: Deser: 9 zł | Kawa espresso: 13 zł | Kawa cappuccino: 17 zł

Milk Lodowe Bistro (Nawrot 15)
Deser: Lody czekoladowe z cynamonem cejlońskim – cytrusowa czekolada 72% kakao Evocao Wholefruit, cynamon cejloński, kruszonka brownie, cukier nierafinowany
Cena: 10 zł

Radogość Cafe (Zgierska 214)
Deser: Na górze róże – czekoladowo-różany fondant z truskawkami i płatkami róż
Kawa: Na dole fiołki – mrożona kawa mleczna z wiosennym posmaku fiołków
Ceny: Deser: 26,5 zł | Kawa: 22,5 zł | Zestaw: 43 zł

Nie Pytaj (Skupiona 1)
Deser: Wisienka na porcji – aksamitny mus na bazie czekolady deserowej z dodatkiem najwyższej jakości ziaren kawy. W środku confit wiśniowy z nutą bezalkoholowego amaretto, chrupka migdałowa i biszkopt brownie. Całość zwieńczona wisienką kryjącą w sobie delikatny mus migdałowy z kakaowym sable.
Kawa: Jak wiśnia w nitro – najwyższej jakości ziarna z Rwandy macerowane z wiśniami i wzbogacone azotem gazowym. Bogaty, jedwabisty smak z kremową pianką, podobną do tej znanej z piwa Guinness.
Ceny: Deser: 29 zł | Kawa: 18 zł | Zestaw: 45 zł

Rajskie Jadło Teofilów (Traktorowa 63)
Deser: Czekoladowe Niebo – delikatna i słodka kakaowa beza Pavlova z musem czekoladowym oraz kremem mascarpone, truskawkami, borówkami i malinami
Kawa: Miętowe Szaleństwo – esencjonalna kawa Roma połączona z miętowym skondensowanym mlekiem i bitą śmietaną
Ceny: Deser: 18 zł | Kawa: 15 zł | Zestaw: 28 zł

Ramki Restauracja (Piotrkowska 144)
Deser: Monoporcja kawowo-czekoladowa – wilgotne ciastko kawowe przełożone karmelem czekoladowym i konfiturą malinową, całość wykończona kremem na bazie mlecznej czekolady infuzowanej kawą
Kawa: Latte orzechowe – espresso, mleko spienione z nugatem orzechowym (orzech laskowy z karmelem), szklanka oblana słonym karmelem, całość posypana kruszonymi pistacjami
Ceny: Deser: 23 zł | Kawa: 24 zł | Zestaw: 39 zł

Rodzinna Caffe&Bistro (Paderewskiego 6)
Deser: Fuzja tradycyjnego Tiramisu z warstwami klasycznej czekolady
Kawa: Trójwarstwowe latte macchiato z syropem Amaretto posypane czekoladą i płatkami migdałów
Ceny: Deser: 20 zł | Kawa: 18 zł | Zestaw: 35 zł

Szykier Coffee & Bistro (Północna 1/3)
Deser: Torcik Różyczka – biszkopt z pistacjami i kardamonem, nasączony wodą różaną z konfiturą z malin i kremem z białej czekolady i śmietanki
Kawa: Flat White Pistacchio – flat white na kawie jakości speciality z czeskiej palarni Father’s serwowane z kremem pistacjowy
Ceny: Deser: 25 zł | Kawa: 25 zł

emisja bez ograniczeń wiekowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany