Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Florida Ananas Burger Bar w Łodzi, czyli... Miami na Retkini. Kolejny lokal po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler. Oto MENU i CENY

Lila Sayed
Lila Sayed
Wideo
od 16 lat
Około 250 złotych za kilogram kosztuje ser gruyere, który Dariusz Janik, właściciel restauracji Florida Anannas Burger Bar przy ul. Kostki Napierskiego na Retkini, dodaje do sałatki arbuzowej w swoim lokalu. Wszystkie składniki tego dania pieczołowicie dobrała Magda Gessler, bo lokal niedawno przeszedł kulinarną rewolucję pod okiem temperamentnej restauratorki.

ZOBACZ ZDJĘCIA

Porcja sałatki serwowanej w arbuzie kosztuje 35 złotych, a kilogram kosztownego sera starcza na kilkanaście pocji. Popisowym daniem retkińskiej burgerowni jest burger o nazwie Sloppy Joe, nieco zmodyfikowana wersja tej potrawy serwowanej w Miami. W burgerze znajduje się m.in. wołowina, rodzynki, oliwki, sałata lodowa, ser i majonez z rumem. Jak twierdzą klienci, burger jest bardzo sycący. Kosztuje 32 złote. W menu Magdy gessler znalazł się także burger z tatarem oraz burger z sosem... bananowym. Znana znawczyni smaku wymyśliła także nietypowy deser - lody kokosowe z malibu.

Gorąca Kiełbasiarnia w Łodzi już 11 lat po Kuchennych Rewolu...

Jak to się stało, że Magda Gessler pojawiła się w lokalu przy ul. Kostki Napierskiego?

- Do programu zgłosiła mnie starsza siostra - wspomina Dariusz Janik, właściciel lokalu. - W ostatnim czasie miałem trudny finansowo czas - przez pandemię i inflację. Sprzedawałem 20 burgerów dziennie....

Burger i Spólka, bo tak się pierwotnie nazywał lokal, powstał w 2017 roku. Restauracja mieszcząca się na piętrze pawilonu handlowego od początku serwowała mieszkańcom Retkini burgery. Na gości czekała olbrzymia sala z kilkunastoma stolikami, które zwłaszcza przy rosnącej inflacji trudno było zapełnić. W końcu siostra pana Dariusza postanowiła odmienić los...

Nowy lokal w centrum Łodzi. Pijesz piwo i jeździsz na ścigac...

- Nic nie zostało z dawnego menu - mówi Dariusz Janiak, zawodowy piekarz. - Wszystkie potrawy zostały odmienione. Króluje wołowina, ale są też potrawy z drobiem i dania vege, w których mięso zastępowane jest serem. - Wołowinę wybieramy najlepszej jakości (od producenta zaleconego przez Magdę Gessler), a warzywa i owoce od lokalnych rolników. Nie przygotowujemy burgerów, sałatek i innych potraw wcześniej. Zabieramy się za gotowanie dopiero po otrzymaniu zamówienia. Przygotowanie burgera zajmuje około 10 minut.

Florida Ananas Burger Bar czynne jest przez 7 dni w tygodniu od godz. 12 do godz. 22.

Rewolucja kulinarna, którą Magda Gessler rozpoczęła w połowie sierpnia w lokalu przy ul. Limanowskiego została niespodziewanie przerwana. Co się wydarzyło w pizzerii Hot Devil Tomasza Hellera?ZOBACZ ZDJĘCIA

Magda Gessler przerwała rewolucję na łódzkiej Limance. Co si...

Emisja programu z retkińską restauracją w roli głównej w czwartek, 16 listopada, o godz. 21.30.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany