Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grupa krwi A, grupa krwi B, grupa krwi AB. Co jeść, czego unikać, jak się odżywiać przy określonej grupie krwi

ei24
Wszystko o tym, jak się odżywiać w przypadku konkretnych grup krwi. Kliniczne badania doktora Petera D’Adamo udowodniły związek między dietą, grupą krwi, a zdrowiem i chorobami. Zobacz, co jeść, by poprawić nie tylko swoje samopoczucie, kondycję, figurę, ale przede wszystkim swój stan zdrowia.

Grupa krwi A, czyli tzw. ,,rolnik”. Niewskazane mięso i mleko

Wszystkie przemiany i reakcje, jakie zachodzą u osób grupą krwi „A”, są słabsze i wolniejsze niż u innych grup krwi. Być może dlatego ich organizmy wydzielają najmniejszą ilość kwasów żołądkowych. Na szczęście pokarmy roślinne, które są podstawą ich diety, nie potrafią tak silnie jak mięso neutralizować tych kwasów oraz nie potrzebują ich tak wiele, aby zostać strawione. Z drugiej strony mięso przestało być dobrym pokarmem dla tych ludzi. Nie ścięte i nie nadtrawione w żołądku, już po przejściu do zasadowej dwunastnicy i jelita cienkiego ulega rozkładowi przez bakterie, czyli gniciu.

Źle trawiony jest także nabiał, który również wymaga wysokich dawek kwasu żołądkowego. Poza tym produkty mleczne zaburzają reakcje insulinowe i w ten sposób zwalniają metabolizm.

Mleko i jego przetwory znacznie zwiększają i tak już wysoki poziom śluzu, co u ludzi z grupą krwi „A” może wywoływać alergię, astmę, często kłopoty z oddychaniem, zapalenia zatok i uszu oraz powodować reakcje ze strony układu pokarmowego. NIewielka ilość mleka, zwłaszcza kwaśnego (kefir, jogurt, biały ser) może być jednak dobrym uzupełnieniem wapnia w organizmie. Wysoce wskazane jest za to mleko sojowe i ser sojowy (tofu). Jest to dobre źródło białka, bo pochodzenia roślinnego. Poza tym posiada wiele lektyn, korzystnych dla tej grupy krwi, między innymi o działaniu przeciwnowotworowym.

Grupa krwi „A” ma również niewielkie zapotrzebowanie na tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego. Tłuszcze obecne w pokarmie obniżają poziom wydzielania kwasów żołądkowych, który u tych osób i tak jest bardzo niski.

Prawdopodobnie przestawienie przemiany materii na spalanie węglowodanów spowodowało również obniżenie w komórkach ilości enzymów biorących udział w spalaniu tłuszczów. Po co mają istnieć sprawne ciągi wykorzystywania tego nośnika energii, skoro jego przyswajanie jest niewielkie, a większa podaż może spowodować tylko biegunkę i zalepianie kosmyków jelitowych przewodu pokarmowego. Przyroda niezwykle rzadko bywa rozrzutna.

Pokarm roślinny

Dla tej grupy korzystnym pokarmem są prawie wszystkie zboża, rośliny motylkowe, warzywa, owoce, orzechy i pestki, uzupełniane owocami morza. Mięs należy unikać całkowicie, ale jeśli zachodzi taka konieczność dopuszczalna jest niewielka ilość kurczaka lub indyka, najlepiej gotowanego lub pieczonego. Ze zbóż należy ograniczyć spożywanie pszenicy, która niestety w ostatnich latach bardzo się spopularyzowała. Wprawdzie nie powoduje tak ostrych reakcji jak u osób z grupą krwi „0”, niemniej u osób z wyraźnymi skłonnościami do produkcji dużej ilości śluzu może przyczynić się do rozwoju astmy i częstych zapaleń górnych dróg oddechowych, gdyż powoduje zwiększenie jego produkcji.

Z warzyw dostępnych u nas należy unikać tylko roślin psiankowatych takich jak pomidory, ziemniaki i papryka oraz kapusty; z owoców natomiast bananów i pomarańczy.

Grupa krwi „A”, ze względu na spowolnione reakcje obronne na bardzo tolerancyjny i przyjazny układ odpornościowy. Może dlatego jest ona znacznie odporniejsza na ostre choroby zakaźne. Kiedy powstawały pierwsze miasta i wielkie skupiska ludności, wielkie epidemie wybuchały prawie w każdym pokoleniu. Przeżywały je przede wszystkim osoby z grupą krwi „A”, dając początek następnym pokoleniom tworzącym duże skupiska ludzkie i wypierając w ten sposób posiadaczy pierwotnej grupy krwi „0”. Dziś, kiedy najniebezpieczniejsze choroby zakaźne w wielu krajach zostały zlikwidowane, grupa krwi „A” okazała się wrażliwsza na choroby tzw. cywilizacyjne, zwłaszcza wynikające z przedłużającego się życia. Szczególnie muszą uważać na choroby serca i nowotwory. Wiele bakterii, aby nie zostać wykryte i zniszczone przez białe ciałka krwi, upodobniło się antygenowo do komórek krwi „A”. Również wiele nowotworów upodobniło swoje komórki do komórek tej grupy. Dlatego układ immunologiczny ma duże trudności z rozpoznaniem intruzów.

Na szczęście istnieje wielka grupa lektyn roślinnych, które znacznie precyzyjniej rozpoznają te różnice i aglutynują niebezpieczne bakterie oraz komórki nowotworowe, co jest sygnałem dla makrofagów do ich pożarcia i całkowitego zniszczenia. Szczególną rolę odgrywają tu lektyny soi, soczewicy, orzeszków ziemnych, czy winniczka.

Grupa krwi A:

pierwszy wegetarianin

wrażliwy przewód pokarmowy

tolerancyjny system odpornościowy

adaptuje się dobrze do warunków dietetycznych i środowiskowych związanych z osiadłym trybem życia

wymaga diety rolniczej, aby być szczupłym

Żywność, która sprzyja nabieraniu wagi w przypadku grupy krwi A:

mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych;

nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych;

fasolka nerkowata - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm;

pszenica (w nadmiarze) - osłabia utylizację kalorii

Żywność, która sprzyja utracie wagi w przypadku grupy krwi A:
oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów
produkty sojowe - wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane;
warzywa - wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit;
ananas - zwiększa utylizację kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
Owoce morza
Wysoce wskazane: dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg tęczowy, sardynki, sieja, okoń, szczupak, ślimaki.
Unikać: flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli (omułki jadalnej), okonia, soli, suma, śledzia (marynowany, świeży), tuńczyka, węgorza.
Nabiał
Wskazane: mleko sojowe, ser sojowy
Unikać: chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera brie, sera camembert, sera cheddar, serka kremowego, serwatki, sera szwajcarskiego, serka wiejskiego.
Oleje i tłuszcze
Wysoce wskazane: oliwa z oliwek
Unikać: oleju bawełnianego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.
Orzechy i pestki
Wysoce wskazane: masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni
Unikać: orzecha brazylijskiego, orzecha nerkowca, orzeszków pistacjowych.
Fasole i inne rośliny strączkowe
Grupy A dobrze się rozwijają na proteinach roślinnych znajdujących się w roślinach strączkowych. Wspólnie z soją i wszystkimi produktami pokrewnymi fasole i rośliny strączkowe stanowią doskonałe proteinowe źródło odżywcze. Bądź jednak świadomy, że nie wszystkie są wskazane.

Zboża
Wysoce wskazane: gryka
Unikać: granoli (mieszanka orzechów, zbóż i nasion), kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków siedem zbóż, pszenicy, skrobi.
Warzywa
Wysoce zalecane: botwinka, brokuły, cebula, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, szpinak
Unikać: bakłażana, białej, chińskiej i czerwonej kapusty, pieczarek, oliwek, papryki, pomidorów, ziemniaków.
Owoce
Wysoce wskazane: ananas, borówki amerykańskie, czarne jagody, cytryna, figi, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, żurawina
Unikać: bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, papai, pomarańczy, rabarbaru.
Soki i napoje
Wysoce wskazane: sok ananasowy, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, woda (z cytryną)
Unikać: soku pomarańczowego i pomidorowego.
Przyprawy
Wysoce wskazane: czosnek, imbir, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari
Unikać: kaparów, octu, pieprzu białego, pieprzu cayenne, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, żelatyny, keczupu, majonezu.
Używki
Wysoce wskazane: czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa i kawa z kofeiną
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty, napojów gazowanych, destylowanych likierów, piwa, wody sodowej.

Kolejna grupa krwi na następnej stronie

Grupa krwi B, czyli ,,koczownik”

O ile osoby z grupą krwi „0” i „A” są jak gdyby wzajemnym przeciwieństwem, to posiadacze grupy krwi „B” stanowią „złoty środek” ludzkiego metabolizmu. Ich system trawienny znajduje się w równowadze kwasowo-zasadowej, a mięśnie najlepiej pracują w środowisku obojętnym. Dlatego ludzie mający tę grupę krwi dobrze przyswajają pokarmy ze wszystkich grup. Zarówno mięso, ryby jak i produkty roślinne.

Czego unikać mając grupę krwi B

Do produktów pochodzenia zwierzęcego, których trzeba unikać należą kurczaki. Z owoców morza, na których ta grupa rozkwita, należy unikać wszelkich skorupiaków, takich jak raki, kraby, homary, krewetki. Z produktów roślinnych złym pokarmem jest większość orzechów i zbóż. Orzeszki ziemne, siemię sezamu i nasiona słonecznika zaburzają produkcję insuliny. Kukurydza i gryka są głównymi czynnikami powodującymi nabieranie wagi, ponieważ przyczyniają się do zakłócenia trawienia, spowolnienia metabolizmu, nieregularności insulinowej, hipoglikemii oraz zatrzymywanie płynów w organizmie i zmęczenia. Pszenica zakłóca procesy trawienne i metaboliczne. Powoduje odkładanie tłuszczu, zamiast jego spalania. Sam gluten pszenicy nie jest tak groźny jak dla grupy krwi „0”. Jeżeli jednak dojdzie do tego kukurydza, soczewica i orzeszki ziemne, niekorzystny efekt będzie ten sam. Żyto zaś posiada lektyny, które osiadają w systemie krwionośnym, gdzie mogą powodować choroby krwi oraz przyczyniać się do zawałów. Należy pamiętać również o tym, aby nie kupować olejów z niewskazanych roślin, takich jak słonecznikowy, kukurydziany i z oleju sezamowego oraz produktów zawierających je, ludzie ci mogą za to doskonale wykorzystywać ziemniaki, kapustę i grzyby, których spożycie inni powinni bardzo ograniczać. Najbardziej charakterystyczną cechą metabolizmu tej grupy krwi jest jednak to, że jako jedyna potrafi w pełni wykorzystywać produkty mleczne.

Dlatego jedynie ich układ immunologiczny toleruje nabiał i nie wytwarza przeciw niemu przeciwciał. Może więc być w pełni strawiony. Osoby z grupą krwi „B” dobrze rozkładają kazeinę, dlatego każda postać przetworów mlecznych jest dla nich odpowiednia.

Dzięki tak urozmaiconemu składowi pokarmu, zaopatrzenie w witaminy A, B, C, E, wapń, żelazo i inne jest w pełni wystarczające (wyjątkiem, którego może brakować jest magnez). Ludzie przestrzegający właściwej diety mogą uniknąć większości chorób, nawet najgroźniejszych współcześnie, takich jak choroby serca i nowotwory. Sprzyja temu też silny i stabilny układ immunologiczny, który posiada równocześnie duże zdolności adaptacyjne, zwłaszcza do zmian dietetycznych i środowiskowych.

Osoby posiadające te cechy powinny jednak pamiętać o konieczności dążenia do harmonii w życiu i jedzeniu, gdyż jej brak powoduje tendencję do załamań systemu odpornościowego. Może to sprzyjać powstawaniu lub nasilać objawy chorób, na które są bardziej wrażliwi, takich jak cukrzyca I typu (obniżona produkcja insuliny), stwardnienie rozsiane, toczeń, syndrom chronicznego zmęczenia oraz rzadkie wirusy.

„Reakcja osób z grupą krwi B na stres stanowi wypośrodkowanie pomiędzy reakcją grupy A, która charakteryzuje się nerwową aktywnością umysłową i bardziej fizyczną, a agresywną reakcją grupy 0. Grupy B łagodzą każdy z tych charakterów odpowiadając w sposób harmonijny i zrównoważony - łącząc najlepsze właściwości innych grup krwi” - jak opisuje to dr Peter J. D. Adamo. Wypośrodkowanie wszystkich cech grupy „B” jest przesunięte nieco w kierunku grupy „0”, którą często przypomina, ale w sposób bardzo złagodzony. Dlatego stres związany jest u nich również z reakcją mięśniową, choć wysiłek fizyczny rekompensujący ją powinien być mniej intensywny. Dobrze, jeżeli będą one zawierały elementy relaksacyjne oraz jeżeli ćwiczenia fizyczne czy inne formy rekreacji ruchowej będą się odbywały w towarzystwie innych ludzi.

Równowaga i harmonia są cechami, do których powinny dążyć osoby z grupą krwi „B” zawsze i w każdym swoim działaniu. Zwłaszcza zrównoważenia stanów fizjologicznych i emocjonalnych. Ta tendencja jest tak silna, że została utrwalona w chińskiej medycynie i filozofii. Ciągła radość życia i związane z nim żywiołowe parcie do przodu, tak charakterystyczne dla kultury europejskiej i jej ideału zdrowia, są przez lekarzy chińskich postrzegane jako stan niebezpieczny dla równowagi serca. Ludzie z grupą krwi „B” muszą zawsze o tym pamiętać. Wrodzona niezwykła elastyczność fizyczna i psychiczna oraz wielka tolerancja dla innych zachowań ułatwi im to zadanie.

Grupa krwi B

zrównoważony

silny system immunologiczny

tolerancyjny układ pokarmowy

jedyna grupa krwi, która w pełni może korzystać z nabiału

lepiej reaguje na stres przy aktywności twórczej

wymaga zrównoważenia aktywności fizycznej i aktywności umysłowej, aby pozostać szczupłym.

Żywność, która sprzyja nabieraniu wagi:

kukurydza - zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcję wątroby, przyczyna hipoglikemii;

sezam - spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

gryka - zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w postaci energii.

Żywność, która sprzyja utracie wagi:

zielone warzywa, mięso; jaja, niskotłuszczowe produkty mleczne, wątroba - pomagają w efektywnym metabolizmie;

herbatka z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii.

Owoce morza

Wysoce wskazane: dorsz, flądra, halibut, łosoś, jesiotr, kawior (z jesiotra), makrela, młode szczupaki, morszczuk, sardynka, szczupak, pstrąg morski, sola
Unikać: barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba krewetek, małży, sardeli, ślimaków, wędzonego łososia, węgorza
Jaja i nabiał

Wysoce wskazane: chude lub 2% mleko, jogurt, kefir, mleko owcze, ser farmer, feta, mozzarella, owczy, serek wiejski
Unikać: lodów
Oleje i tłuszcze
Wysoce wskazane: olej z oliwek
Unikać: oleju bawełnianego, oleju kukurydzianego, oleju z orzeszków ziemnych, sezamowego i słonecznikowego
Orzechy i pestki
Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grup B.
Unikać: masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, nasion pinii, orzeszków pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu
Fasole i inne rośliny strączkowe
Grupy B mogą jeść niektóre fasole i rośliny strączkowe, ale niektóre z nich takie jak soczewice, garbanzo, pinto i groszek „czarne oczko” zawierają lektyny zaburzające proces produkcji insuliny.

Warzywa

Wysoce wskazane: bakłażan, botwinka, brokuły, brukselka, buraki, gorczyca, kapusta biała, chińska i czerwona, kalafior, kapusta bezgłowa, marchew, pasternak, papryka, pietruszka, ziemniaki
Unikać: awokado, dyni, karczocha, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy, oliwek, pomidorów i rzodkiewki
Owoce
Wysoce wskazane: ananas, banan, jeżyna, papaja, śliwki, winogrona
Unikać: granatów, orzecha kokosowego, rabarbaru
Soki i napoje
Wysoce wskazane: sok ananasowy, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny
Unikać: pomidora
Przyprawy
Wysoce wskazane: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka
Unikać: cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, żelatyny
Używki
Wysoce zalecane: zielona herbata
Unikać: coca-coli, innych napojów gazowanych, likierów destylowanych, wody seltzera, wody sodowej.

Kolejna grupa krwi na następnej stronie

Grupa krwi AB, czyli ,,enigma”

Grupa krwi „AB” jest jedyną, która nie powstała w wyniku mutacji. Wytworzyło ją połączenie genów grupy „A” i „B”.

Dlatego osoby mające geny „AB” posiadają wspólne cechy obu grup, z których powstały. Wspólne słabości i metody obrony. Te same pokarmy, które są przeciwwskazane dla którejś z grup „A” czy „B”, powinny być również unikane, a te, które są pozytywne dla którejś z wcześniejszych, można stosować z powodzeniem.

Złe i dobre

Osoby mające grupę krwi „AB” są genetycznie przystosowane do spożywania mięsa. Niestety po grupie „A” odziedziczyły niski poziom kwasu żołądkowego. Dlatego mięso jest źle trawione i odkładane w postaci tłuszczu. Z tego też powodu należy unikać mięs wędzonych i zawierających konserwanty, które mogą być przyczyną raka żołądka. Ze względu na cechy grupy „B”, należy całkowicie odstawić kurczaki. Można je z powodzeniem zastąpić indykiem. Duże problemy stanowią też reakcje insulinowe. Stąd konieczność unikania takich produktów jak fasolka nerkowata (kindey), gryka, kukurydza, pszenica, większość nasion i orzechów. Ponadto gluten pszenicy zakwasza tkankę mięśniową, a ta najskuteczniej pozbywa się kalorii, gdy ma odczyn lekko alkaliczny.

Oprócz większości owoców morza, dobrym pokarmem dla ludzi mających grupę krwi „AB” są jaja (nie zawierają kurzych lektyn) i nabiał, zwłaszcza kwaśny. Ale chociaż produkty mleczne są dobrze trawione, to jednak mają działanie śluzotwórcze, a nadmierna produkcja śluzu jest pozostałym po grupie „A” problemem. Osoby, które często chorują na zapalenie górnych dróg oddechowych, zatok, bądź uszu, powinny w tej sytuacji bardzo ograniczyć spożywanie nabiału. Dobrym uzupełnieniem białka jest soja oraz jej przetwory, zwłaszcza tofu.

Ponieważ osoby mające grupę krwi „AB” odziedziczyły dwa systemy obronne, ich układ immunologiczny jest niezwykle sprawny w niszczeniu wielu infekcji bakteryjnych. Niestety nie posiadają przeciwciał typu „A” ani typu „B”, dlatego ich obrona przed wielu bakteriami i nowotworami mającymi podobne antygeny, jest bardzo słaba. Na szczęście wiele korzystnych dla nich roślin ma lektyny mogące im w tym pomóc. Brak tych przeciwciał jest z kolei korzystny przy chorobach alergicznych i innych związanych z autoagresją własnego układu immunologicznego, takimi jak artretyzm, zapalenia, toczeń. Zapadalność na te choroby jest niezwykle rzadka.

Walka ze stresem

Możliwość obrony przed stresem osób z grupą krwi „AB” jest wyłącznie taka, jak osób z grupą krwi „A”. A więc stres dotyczy jedynie mózgu i nie jest związany z mięśniami. Aby się go pozbyć najlepiej w sytuacjach stresowych stosować techniki relaksacyjne i medytacyjne.

Przy stosowaniu ćwiczeń medytacyjnych potrzebnych naszemu umysłowi nie zapominajmy, że mamy też ciało, któremu potrzebny jest ruch. Ćwiczenia, tak jak u grupy „A”nie powinny być jednak bardzo intensywne, aby odpoczynku nie zamienić w ciężką pracę. Chodzi głównie o pobudzenie krążenia krwi, pogłębienie oddechu, wymasowanie jelit i narządów wewnętrznych.

Nasze organizmy są zaopatrzone w „baterię życia”. Człowiekowi do funkcjonowania wystarczy 20 proc. wątroby. Badania żywych komórek u osób starszych dowiodły, że 70 proc. znajdującego się w nich białka zostało zdenaturowane (nieczynne - zwykły balast). Zapasy, które mamy po urodzeniu są duże, ale nie są niewyczerpalne. Baterie można zregenerować tylko w niewielkim stopniu (choć warto próbować). Aby dłużej działała, najlepiej inwestować w jak najsprawniejszy silniczek.

Tak jak wśród osób o tej samej grupie krwi są ludzie więksi i mniejsi, szczuplejsi i bardziej krępi, tak też każdy inaczej reaguje na pokarmy teoretycznie niewłaściwe.

Z reguły na jednoznaczne wyniki tego typu badań trzeba czekać 40 - 50 lat. I nawet wtedy będą to wyniki statystyczne, mówiące o reakcji większości, a nie o indywidualnych przypadkach. Pewne wnioski można jednak wyciągnąć już dziś, bo nie każdy chce lub może czekać pół wieku z podjęciem decyzji o poprawie swojego zdrowia. Trzeba więc zastanowić się, czy nie wyczerpuje się nadmiernie swojej siły życia. Ale jeśli ktoś nie jest w pełni zdrowy, sprawny i radosny, gdy ma nadwagę, niedowagę, choroby przewlekłe, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, odczuwa częste zmęczenie, to zdecydowanie powinien znaleźć trochę czasu, aby przemyśleć sobie stosowaną przez siebie dietę (to co się zjada) i tryb życia .

Grupa AB: Enigma (zagadka, tajemnica)

nowoczesne połączenie grupy A i B

wrażliwy układ pokarmowy

zbyt tolerancyjny system odpornościowy

Pożywienie, które sprzyja nabieraniu wagi:

czerwone mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe;

fasolka nerkowata - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

nasiona i pestki - przyczyna hipoglikemii;

kukurydza - zakłóca efektywność insulinową;

gryka - spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii;

pszenica - spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.

Żywność, która sprzyja utracie wagi:

tofu, owoce morza - pomagają w efektywnym metabolizmie;

produkty mleczne, wodorosty - regulują produkcję insuliny;

zielone warzywa - pomagają w efektywnym metabolizmie;

ananas - pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit.

Owoce morza

Wysoce wskazane - tuńczyk, dorsz, jesiotr, łosoś, makrela, młody szczupak, morszczuk, pstrąg morski i tęczowy, sardynka, ślimak.

Unikać - barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, krabów, krewetek, łososia wędzonego, okonia, ostryg, ośmiornicy, raków, sardeli, śledzia (marynowanego), węgorzy, żab.

Jaja i nabiał

Wysoce wskazane - jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietanka (chuda), mleko owcze, ser farmer, ser feta, mozzarella, owczy, serek wiejski.

Unikać - lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, brie, camembert.

Oleje i tłuszcze

Wysoce zalecane - olej z oliwek

Unikać - oleju bawełnianego, kukurydzianego, sezamowego, słonecznikowego

Orzechy i pestki

Wysoce zalecane - kasztany, masło z orzeszków ziemnych, orzechy włoskie, orzeszki ziemne.

Unikać - masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika.

Fasola i rośliny strączkowe są kolejnym mieszanym źródłem pożywienia dla grupy krwi AB. Na przykład soczewica zawiera ważne elementy potrzebne do walki z rakiem dla grupy AB, chociaż nie jest zalecana dla grupy B.

Warzywa

Wysoce wskazane - botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, ziemniaki, tofu.

Unikać - awokado, fasoli limejskiej, grzyba shitake, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej i żółtej, oliwek czarnych, papryki czerwonej, zielonej i żółtej, rzodkiewki.

Owoce

Wysoce wskazane - ananas, cytryna, figi, grejpfrut, malinojeżyna, śliwki, winogrona, wiśnie, żurawina.

Unikać - bananów, gruszek, granatów, manga, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

Soki i napoje

Wysoce wskazane - sok z ciemnej wiśni, sok z selera.

Unikać - soków pomarańczowych.

Przyprawy:

Wysoce wskazane - curry, chrzan, czosnek, pietruszka.

Unikać - anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu, pieprzu, keczupu, kwaśnych marynat, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.

Używki
Wysoce wskazane - kawa bezkofeinowa, kawa regularna (z kofeiną), zielona herbata.

Unikać - coca coli, herbaty czarnej bezkofeinowej, herbaty regularnej (z kofeiną), likierów destylowanych, napojów gazowanych dietetycznych.

Uwaga! Dotyczy wszystkich grup krwi:
Produkty wysoce wskazane - działają jak lekarstwo.
Produkty, których należy unikać - zdecydowanie szkodzą. Natomiast pozostała, nie wymieniona żywność jest obojętna dla organizmu.

Zobacz też:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany