Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grzyby suszone niezbędne na święta - ile kosztują w łódzkich sklepach?

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Adam Wojnar / Polska Press
Wielu łodzian samodzielnie zbierało i suszyło podgrzybki i borowiki W sklepach ceny są dość wysokie

W okresie przedświątecznym rośnie zapotrzebowanie na grzyby, szczególnie suszone. W sklepach zajmują miejsce na pierwszoplanowych półkach. Bo stanowią obowiązkowy składnik tradycyjnych potraw. W wigilijnym jadłospisie znajdziemy zupę grzybową, kapustę z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, uszka czy paszteciki z farszem z grzybów.

– Zainteresowanie grzybami jest bardzo średnie, słabsze niż rok temu – przyznają handlujący na łódzkich targowiskach osiedlowych. - A to dlatego, że był urodzaj, ludzie sami dużo zbierali i mają zapasy.

– Ja nawet nie jeździłam do lasu na grzyby, ale kupiłam jesienią u znajomego sprzedawcy borowiki – wspomina Barbara, emerytka z Dąbrowy. – I sama potem sobie ususzyłam, więc teraz mi już wystarczy. A trochę podgrzybków i koźlarzy przywiozły mi wnuki i zamroziłam je. Ugotuję na nich zupę na wigilię. Dodam kilka kapeluszy z borowików, aby pięknie pachniała.
Bo właśnie po ususzeniu najlepiej smakują twarde kapelusze, które mają dużą zawartość miąższu – borowików, podgrzybków, koźlarków.

– Ja niestety nie miałam szans, by jechać jesienią na grzybobranie, jak niektórzy moi znajomi i nie zrobiłam zapasów – opowiada Agnieszka, którą spotkaliśmy na zakupach w osiedlowym markecie na Teofilowie. – Nie martwiłam się, bo sądziłam, że grzybów suszonych będzie mnóstwo i że też ceny będą atrakcyjne. Niestety grzyby suszone są drogie. A że u nas w rodzinie sporo ich potrzeba, kupiłam w internecie pół kilograma kapeluszy podgrzybków brunatnych za 86 złotych. W sklepie opakowanie podgrzybków 40 g kosztuje 11,90 zł.

A oto przykładowe ceny grzybów suszonych: borowik suszony 20 g - 5,99 zł; maślak suszony 20 g - 3,99 zł; podgrzybek suszony krojony 40 g - 12,99 zł; podgrzybek suszony drobny (sznurek) 100 g - 16 zł .

Kupując suszone grzyby powinniśmy zdecydowanie unikać produktów pochodzących z niesprawdzonych źródeł, od osób nie posiadających odpowiedniego atestu. Grzyby trujące po ususzeniu nie tracą swoich zagrażających zdrowiu właściwości.

od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany