MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Herbaty na lekarstwo

(lb)
PR Specialist More&More Marketing
Gdy boli gardło, sprawdzi się herbata zielona, a naczynia wzmocni czerwona.

Właściwości lecznicze herbaty zależą od procesu jej obróbki i sposobu zaparzania. Herbata zielona, suszona zaraz po zerwaniu listków, jest bogata w szereg dobroczynnych składników (witaminy A, B1, B2, C, K, potas, wapń oraz żelazo).

Dzięki właściwościom antybakteryjnym płukanka przyrządzona z jej liści sprawdzi się przy uciążliwym bólu gardła. Temperatura wody, którą zalewamy susz, powinna wynosić od 60 do 80 stopni. Wysoka zawartość teiny po pierwszym zaparzeniu sprawia, że jest to napój pobudzający niczym kawa. Dodatkowo ze względu na swoje działanie moczopędne zielona herbata przyspiesza proces wydalania toksyn z organizmu.

Właściwości moczopędne ma również herbata czerwona, znana także jako substancja wspomagająca odchudzanie. Dzięki obecności flawonoidów uszczelniających naczynia krwionośne przypisuje się jej pozytywny wpływ na wzmocnienie organizmu. Jeśli do naparu dodamy świeżo starty imbir, to zyska on również właściwości rozgrzewające.

W składzie mieszanek na bazie czarnej herbaty często znajdziemy wzmacniające organizm dodatki. Jedna z najpopularniejszych w Polsce odmian, Earl Grey, swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza wzbogaceniu o ekstrakt z pomarańczy bergamota.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany