Substancje konserwujące to związki chemiczne lub mieszaniny związków stosowane, aby spowolnić proces psucia się artykułów żywnościowych na skutek rozwoju mikroorganizmów. Zapobiegają także zmianom smaku, zapachu czy wyglądu produktu. W przemyśle stosuje się sposoby konserwacji produktów spożywczych naturalne (wędzenie, suszenie oraz pasteryzacja) oraz syntetyczne, do których właśnie używa się sztucznych substancji konserwujących.
Im mniej substancji konserwujących zawartych w produktach spożywamy, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Do najczęściej stosowanych konserwantów należą:
* sorbinian potasu E202 (napoje słodzone) – niszczy grzyby, drożdże i pleśnie, ale może mieć działanie alergogenne
* benzoesan sodu E211 (napoje słodzone) – w dużych dawkach może podrażniać błonę śluzową żołądka, wykazuje także działanie alergogenne.
* azotan potasu E250 (wędliny) – może działać rakotwórczo
* azotan sodu E251 (obecny w serach) – przy wysokim stężeniu może utrudniać transport tlenu we krwi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ile dać na komunię? Roksana Węgiel komentuje. Wspomniała o kopertach pieniędzy
- Skrzynecka WYLECI z "TTBZ"?! Mamy sensacyjne przecieki: "NIKT JEJ TAM NIE CHCE"
- Rafał Mroczek pije kawkę w basenie na Bali. Wiemy, ile nowożeńcy zapłacili za nocleg
- Kubicka na ostatniej prostej przed porodem. Takiej jej jeszcze nie widzieliście