Nie braliśmy pod uwagę dodatków typu: sól, pieprz, cukier, łyżka miodu do klusek z makiem, zakładając, że takie produkty zawsze znajdą się w domu.
Postną zupę grzybową ugotujemy na wywarze z warzywami. Wykorzystamy połowę suszonych podgrzybków. 1,5 kg kapusty przeznaczymy na kapustę z grochem. Pół kilograma kapusty i pozostałe grzyby przeznaczymy na farsz do pierogów. Pierogi ulepimy z 0,5 kg mąki. Zależy, jakie będą duże, ale powinno nam wyjść co najmniej po 6 sztuk na jedną osobę. Reszta mąki przyda się do obtoczenia karpia przed usmażeniem na oleju. Śledzie zrobimy z cebulką w oleju. Ugotujemy też kompot z suszu, do smaku trochę go dosłodzimy. Kluski z makiem natomiast osłodzimy łyżką miodu.
***
Co i za ile kupiliśmy:
2 kg kapusty kiszonej - 6 zł
1 kg mąki uniwersalnej - 2 zł
0,5 kg grochu - 2,50 zł
1 kg cebuli - 2 zł
pęczek włoszczyzny - 3 zł
chleb - 3 zł
0,25 kg maku - 3 zł
0,5 kg śledzi - 8,50 zł
0,25 kg suszu owocowego - 3,50 zł
8 dag suszonych podgrzybków - 16 zł
karp żywy z hipermarketu 2 kg - 24 zł
olej uniwersalny 1 l - 5 zł
makaron łazanki - 3 zł
RAZEM wydaliśmy: 81,50 zł
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Na co Anita Sokołowska przeznaczy wygraną? Zaskakująca odpowiedź jej partnera
- Edward Miszczak w ogniu pytań! Brakuje mu słów w rozmowie o Dagmarze Kaźmierskiej
- Co się dzieje na głowie Sykut-Jeżyny? Kolejny tydzień i kolejna zmiana [ZDJĘCIA]
- Żona Stuhra wyjada po nim resztki i się tym chwali! Wymyśliła na to nową nazwę