Chrzan - sposoby przyrządzenia
Domowy chrzan to źródło witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego oraz witaminw A, E i K, a takze minerałów takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Właściwości chrzanu znane są od tysiącleci. Bogaty w substancje antybakteryjne był już w średniowieczu traktowany jako naturalny lek na przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Ponadto wspomaga trawienie. Stosowany zewnętrznie łagodzi bóle zwyrodnieniowe stawów i kręgosłupa oraz ból głowy. Najwięcej właściwości ma chrzan surowy, dlatego nawet do żuru powinniśmy go dodać już po ugotowaniu zupy.
Domowy przepis na chrzan
1 kg chrzanu
cytryna
1/3 szkl. octu winnego białego
4 łyżki cukru
szkl. wody
Chrzan po umyciu i obraniu ucieramy (kto ma cierpliwość i odporność na łzy może to zrobić na tarce na drobnych oczkach, mniej cierpliwi mogą wykorzystać malakser). Utarty korzeń doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny i octem oraz ciepłą wodą by uzyskać konsystencję pasty. Ugniatamy to w słoiczku i wkładamy do lodówki na 2-3 dni. Taki chrzan idealnie nadaje się do kanapek, mięs, nabiału, czy jajek oraz jako profilaktyka w budowaniu jesiennej odporności. Smakosze mogą codziennie zjadać łyżeczkę chrzanu na odporność.
Domowy syrop na kaszel i przeziębienie
1 kg chrzanu
0,5 l wody
100 ml miodu (lub syropu z czarnego bzu)
Chrzan ucieramy na drobnej tarce, dodajemy wodę i w słoiku pod przykryciem odstawiamy w ciemnym miejscu na jeden dzień (min. 12 godz.). Sok przecedzamy przez gazę, dodajemy miód lub sok mieszamy i zostawiamy na kolejny dzień. Pijemy 3 razy dziennie po jedenj łyżce, dzieci po łyżeczce od herbaty.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?