Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kisz - przepis. Jak zrobić kisz z tuńczykiem i cukinią? Kisz na lunch i kolację PRZEPIS

(AB)
Jak zrobić kisz z tuńczykiem i cukinią? Kisz (quiche) to danie znakomicie nadające się zarówno na lunch, jak i na lekką kolację. Do kiszu można użyć właściwie dowolnych dodatków – szynki, boczku, szpinaku, porów, fety itd. My proponujemy kisz z tuńczykiem i cukinią.

Kisz- co to? Kisz przepis

Niewtajemniczonym wyjaśniamy, że jest to rodzaj placka z ciasta kruchego lub francuskiego, na które wylewamy jajeczno-mleczną masę z rozmaitymi dodatkami i zapiekamy. Od tarty różni się właśnie użyciem wspomnianej masy. Poza tym zawsze jest wytrawny, podczas gdy tarta może być słodka. Tarta jest też niższa, bardziej płaska od kiszu.

Przepis na kisz z tuńczykiem

Kisz - przepis. Jak zrobić kisz z tuńczykiem i cukinią? Kisz na lunch i kolację PRZEPIS

Składniki:

  • Puszka tuńczyka w kawałkach (to ważne, by był w kawałkach, a nie rozdrobniony). My wykorzystujemy puszkę o zawartości 170 g.
  • 1/3 warzywnej kostki rosołowej
  • Gotowe ciasto francuskie (np. z Biedronki)
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% lub 22%
  • Jedna cukinia (ok. 30 dag)
  • Średnia cebula
  • mały ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Cukinię i cebulę kroimy (oddzielnie) w ćwierćplasterki. Cebulę zeszklić na patelni na dwóch łyżkach oleju (można ją lekko posolić, żeby się nie zarumieniła), dodać cukinię, posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, 1/3 warzywnej kostki rosołowej.

Kisz - przepis. Jak zrobić kisz z tuńczykiem i cukinią? Kisz na lunch i kolację PRZEPIS

Wszystko smażymy na małym ogniu aż cukinia lekko zmięknie (3 – 4 minuty).
Blachę do tart lub dużą tortownicę (o średnicy co najmniej 26 cm) wykladamy papierem do pieczenia.

Kisz - przepis. Jak zrobić kisz z tuńczykiem i cukinią? Kisz na lunch i kolację PRZEPIS

Rozwinięte ciasto przecinamy jak na zdjęciu

Kisz - przepis. Jak zrobić kisz z tuńczykiem i cukinią? Kisz na lunch i kolację PRZEPIS

Ciasto układamy na blasze jak na zdjęciu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
4 jajka roztrzepujemy w misce mikserem, dodajemy 180 g kwaśnej śmietany, 3 łyżki tartego parmezanu, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę ziół prowansalskich. Mieszamy mikserem. Dodajemy odsączonego tuńczyka i przestudzoną zawartość patelni.

Kisz - przepis. Jak zrobić kisz z tuńczykiem i cukinią? Kisz na lunch i kolację PRZEPIS

Mieszamy łyżką i przekładamy masę na blachę.

Kisz - przepis. Jak zrobić kisz z tuńczykiem i cukinią? Kisz na lunch i kolację PRZEPIS

Brzegi ciasta zaginamy jak na zdjęciu.

Kisz - przepis. Jak zrobić kisz z tuńczykiem i cukinią? Kisz na lunch i kolację PRZEPIS

Z pozostałych pasków ciasta układamy „kratkę”. Pieczemy do zarumienienia (ok. 40 – 45 min.).

Kisz z tuńczykiem gotowy

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany