W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się bowiem szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - dlatego jest tak skutecznym i bezpiecznym sposobem konserwowania żywności. Oprócz zachowania trwałości suszenie ma wiele innych zalet: produkty zachowują naturalny aromat, smak i zapach, są łatwiejsze w transporcie i magazynowaniu. Ponadto suszenie nie niszczy substancji odżywczych produktu w takim stopniu, jak wekowanie czy mrożenie.
Do domowego suszenia możemy wykorzystać piekarnik lub suszarkę elektryczną. W czasie kilku godzin (czas zależy od tego, co suszymy) woda stopniowo odparowuje i otrzymujemy składniki, które możemy z powodzeniem przechowywać dłuższy czas. W warunkach domowych możemy suszyć prawe wszystko. Najczęściej są to: owoce (np. jabłka, gruszki, banany, śliwki), warzywa (np. pomidory, marchew, pietruszka) oraz grzyby.
Warto wiedzieć, że w trakcie suszenia bez zmian pozostaje większość składników mineralnych, np. potas, magnez, selen. Co ważne, jeśli odbywa się ono w odpowiednich warunkach, zachowane są najwyższe standardy, to minimalizuje stratę smaku, koloru oraz składników odżywczych surowców.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kubicka na ostatniej prostej przed porodem. Takiej jej jeszcze nie widzieliście
- Izabela Trojanowska wywraca oczami na pytanie o wiek. Słusznie się oburzyła?
- Maciej Zakościelny przyznał się do uzależnienia. Wyznał wszystko przed kamerą
- Miliarder Omeny Mensah przebrał się za mandarynkę! Projektant gwiazd ocenia [ZDJĘCIA]