Przepis na leczo. Przepis na leczo z kiełbaską i pieczarkami[LECZO PRZEPIS]
Składniki na leczo z kiełbaską i pieczarkami (porcja dla czterech osób):
- laska ulubionej kiełbaski
- duża cebula
- pół kilograma pieczarek
- czerwona lub żółta papryka
- dwa duże pomidory
- pół łyżeczki ostrej papryki
- zioła: tymianek, oregano, bazylia
- szczypta pieprzu, soli
- łyżeczka oliwki
Przepis na leczo. Przepis na leczo z kiełbaską i pieczarkami [LECZO PRZEPIS]
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki kiełbaskę. Podsmażamy kilka minut. Następnie obieramy cebulę, pieczarki, pomidory (najlepiej podawać bez skórki), następnie kroimy w półplasterki. Po umyciu papryki również ją kroimy (w paski lub kostkę).Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmażaj na niej przez chwilę- w pierwszej kolejności- cebulę, a następnie - pieczarki. Dopiero po kilku minutach dodaj paprykę, i pomidory i zalej wodą. Dodaj przyprawy i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 minut. Mieszaj podczas gotowania. Podawaj z pieczywem (zamiast chleba, można do lecza dodać pokrojone w kostkę ziemniaki).
Przepis na leczo. Przepis na leczo z kiełbasą [LECZO PRZEPIS]
Składniki na leczo z kiełbasą (dla czterech osób):
- duża lub kilka małych cukinii (jeśli ktoś nie lubi tego warzywa, możne je zastąpić kabaczkiem albo całkowicie pominąć)
- cebula
- wędzony boczek
- 4 pomidory
- papryka czerwona
- papryka żółta
- listek laurowy
- ziele angielskie
- laska kiełbaski np. śląskiej, albo chudej drobiowej
- zioła- rozmaryn,majeranek, oregano, bazylia
- łyżeczka oleju
Przepis na leczo. Przepis na leczo z kiełbasą [LECZO PRZEPIS]
Przygotowanie lecza zaczynamy od pokrojenia kiełbaski -najlepiej na półplasterki albo w kostkę (zależy kto, co lubi). Boczek kroimy drobno. Te dwa składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można podlać olejem). Gdy kiełbaska i boczek podsmażają się, zabieramy się za warzywa. Najpierw je myjemy porządnie, a następnie kroimy : paprykę w kostkę, a cebule w krążki i podsmażany na patelni.
Gdy cebula się zeszkli, kroimy umytą cukinię w średniej wielkości kostkę. Nie obieramy jej ze skóry - w przeciwnym razie łatwiej się rozpadnie.
Przepis na leczo. Przepis na leczo z kiełbasą [LECZO PRZEPIS]
Na koniec dorzucamy pomidory. Gdy potrawa będzie zbyt gęsta, dolewamy wodę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy listek i ziele. Dusimy ok. 15 minut, doprawiamy ziołami. Po kilku kolejnych minutach gotowania, danie jest gotowe.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak NAPRAWDĘ wyglądają przedramiona 68-letniej Kwaśniewskiej! Tego nie da się ukryć
- Ojciec dziecka Tomaszewskiej nie spełnia się w nowej roli? "Już jest przestraszony"
- Bliscy Murańskiego boją się mówić prawdy o jego śmierci! "I tak byście nie uwierzyli"
- Chwajoł tłumaczy się z nieprzyzwoitej kreacji na komunię. Szok, co napisała [FOTO]